Flirtöket vesz az SBB

iho/vasút   ·   2018.12.23. 08:45
400px_sbb_flirt3

A négyrészes szerelvények az SBB-keresztségben a francia Mouette (vagyis magyarul „Sirály”) elnevezést kapják. A napokban közvetlenül odaítélt megrendelés értéke hatvanötmillió svájci frank (körülbelül tizennyolc és fél milliárd forint), azaz egy vonat nagyjából 2,6 milliárd forintot kóstál. A kontraktus opcionálisan további hét Flirt3-as vásárlását is lehetővé teszi.

A Sirályok a 2020. decemberi menetrendváltással állnak majd forgalomba az IR66-os jelzésű Bern–Neuchâtel–La Chaux-de-Fonds viszonylaton. A járatok Neuchâtelnél közvetlen átszállási lehetőséget fognak kínálni az SBB intercity-hálózatához.

Hét négyrészes Flirt3-ast szerez be a svájci nemzeti vasút SBB a hazai Stadlertől (látványterv: Stadler Rail)

Az International Railway Journal arról ír, hogy az útvonalon történő személyszállítás joga 2019-ben átkerül a jelenlegi operátor BLS-től a nemzeti vasúttársasághoz, mely tíz évre nyerte el a szolgáltatási jogot a svájci közlekedési hatóság BAV-tól. A hatóság idén júniusban azt közölte, hogy majdnem az összes intercity-útvonalat az SBB-nek ítélné, csak a Bern–Biel és a Bern Burgdorf–Olten viszonylat maradna a BLS-nél.

A gyártó szerint a remekül gyorsuló Flirt3-asok utasterét a távolsági utazások igényeihez fogják szabni. Egy-egy vonaton százötvennégy másodosztályú, valamint huszonhét első osztályú ülőhely áll majd az utasok rendelkezésére – utóbbiak kettő plusz egyes elrendezéssel. Minden ülésnél hálózati csatlakozót is igénybe lehet majd venni. A fedélzeten a kerekesszékkel élők is akadálymentesen tudnak majd mozogni – jelenti a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek