Folytatódik az aradi Imperio villamosok gyártása a Siemens Mobility támogatásával

iho.hu   ·   2024.04.06. 08:00
Aradi Imperio

A német nagyvállalat és az Astra Vagoane Călători egy új, kiterjesztett érvényű, Budapesten megkötött szerződés keretében erősítette meg együttműködését.

A szerződés betűje értelmében a Siemens Mobility 125 korszerű forgóvázat szállít Aradra, míg az Astra Vagoane Călători további Imperio villamosokat gyárt majd – a teljes egészében alacsonypadlós a járműveket a Siemens-szel közösen kifejezetten a román piacra tervezték. A felek együttműködése immáron 14 évre nyúlik vissza, és az Astra Aradra, Kolozsvárra, Nagyváradra, Brajlába (Brăila), Galacra (Galați) és Bukarestbe szállított a típusból. Bukarest mintegy ötszáz villamosból álló flottát üzemeltet – ezek közül jelenleg 82 az Imperio –, és további egységekre van szüksége a járműpark megújításához. A román fővárosban üzemelnek a leghosszabb aradi villamosok: az Imperio Metropolitan 36,1 méter hosszú. (Budapest Combino Suprái 53,99, hosszú CAF Urbosai 56 méteresek.)

Románia tehát a belföldi piac egyedi követelményeinek megfelelően továbbra is gyárt villamosokat. Hasonló, de Avenio platformra épített villamosokat jelenleg a Siemens Mobility is előállít – München, Nürnberg és Koppenhága hálózatára. A partnerségi megállapodás aláírására egyébként Budapesten került sor.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek