Forgalomba állt a ČD első saját Taurusa

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.04.02. 15:00
Taurus_01

A Cseh Vasutak (ČD) tavaly augusztusban vett két 1216-os sorozatú Taurus mozdonyt Ausztriából. A néhány hónapig tartó kötelező átalakítások elvégzését követően április elsején végre forgalomba állhatott az egyik mozdony, ami az eredeti tervekkel ellentétben most csak belföldi viszonylaton továbbít vonatokat. Az első járat Bohumínból (Oderberg) indult, s mivel a jelenlegi járványhelyzet miatt a Porta Moravica EC csak belföldi járatként közlekedik, így a végállomás Břeclav lett.

Első menetrend szerinti járatán a ČD saját Taurusa<br>(fotó: České dráhy)

A két használt Taurusért 5,6 millió eurót fizetett a ČD. A vasúttársaság azt ígéri, hogy a másik villamos mozdony is hamarosan forgalomba tud állni. A gép ugyanúgy a Bohumín–Břeclav vonalon közlekedik majd, mint testvére, s a határok újranyitását követően Bécsig viszi majd az EC-vonatokat. A tervek szerint átlagosan napi 850 kilométert futnak majd.

A Cseh Vasutak a hét cseh railjet szerelvény továbbítására is Taurusokat használ, ezek viszont nem saját tulajdonúak, csak az ÖBB és ČD közötti teljesítménykiegyenlítés tárgyát képezik. Az osztrák Taurusok még Dél-Csehországban is ismertek, itt České Budějovice és Linz között továbbítanak vonatokat (jelenleg ez is szünetel).

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek