Francia irányítók sztrájkja: zavar a légi forgalomban

iho   ·   2013.10.10. 08:18

A legnagyobb európai légitársaságok kénytelenek némiképp átrendezni mai menetrendjüket, mert a francia légiforgalmi irányítók kb. egynegyede nem veszi fel a munkát. Miközben az európai irányító szakszervezetek nagy része lefújta a korábban mára tervezett akciót, a franciák a polgári légügyi hatósággal folytatott sikertelen tárgyalások után egyedül hirdették meg a munkabeszüntetést.

A DGAC, a francia polgári légügyi hatóság elsősorban a spanyol, a portugál és az észak-afrikai desztinációk felé javasolja eleve a járatok tíz százalékának lemondását. A Ryanair a franciák és az általuk okozott európai módosítások miatt járatai harminc százalékát kénytelen ma törölni.

Az easyJet 50 járatát mondta le, amelyek a párizsi Charles de Gaulle és Orly, Bázel, Bordeaux, Lyon, Marseilles és Toulouse repülőteréről indultak vagy oda repültek volna. Mivel a cég vonalainak 70 százaléka érinti a francia légteret, ezért más járatokon is számítania kell késésekre.

A Lufthansa eddig úgy reméli, hogy a Charles de Gaulle-ra repülő járatait a sztrájk nem fogja érinteni.

A Budapest Airport járatinformációs oldalán a reggeli órákban egyelőre nincs nyoma a franciák sztrájkjának: a Párizs felől 9.25-re kiírt járat a menetrendben kiírt időpont előtt negyedórával leszállt, és a délutáni, illetve esti járat mellett sincs sem „törölve”, sem „késik” jelzés.

Utoljára a turistaszerzon indulásakor, júniusban volt sztrájkok okozta zavar az európai légi közlekedésben: az Egységes Európai Égbolt, a SES bevezetése elleni tiltakozásképp léptek akcióba a meghirdetés szerint szerte Európában, valójában azonban gyakorlatilag csak Franciaországban a légiforgalmi irányítók.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek