Fúrják az útdíjtendert

iho/közút   ·   2012.10.06. 13:12

Összeálltak az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. ellen az elektronikus útdíjrendszer tenderén pályázni készülő szállítók, írja a Népszabadság. A versenyben egyébként ellenérdekelt cégek kezdeményezése romba döntheti a két év felkészüléssel nehezen összetákolt 42 milliárd forintos közbeszerzést.

Előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az ÁAK-hoz az elektronikus útdíjrendszer (UD) három meg nem nevezett, lehetséges szállítója. A pályázatra készülő cégek „szövegében teljesen megegyező” levelükben azt kérték, hogy a beruházás közbeszerzési eljárását kiíró autópálya-társaság 30 nappal hosszabbítsa meg a részvételi jelentkezések benyújtásának határidejét.

A vitás kérdések közvetlen rendezésére biztosított lehetőséggel élő cégek kérelmét azonban elutasították. Így ha a határidő-módosítást komolyan gondolják, problémájukkal a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordulhatnak. Ha a pályázók erre az útra lépnek, az ÁAK többet veszíthet a kért harminc napnál. A KDB eljárása ugyanis akár kétszer harminc napig is elhúzódhat.

Amennyiben ezt az időkeretet a jogi kérelmek kereszttüzében a testület kimeríti, a kormány biztosan keresztet vethet a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik autópálya- és főúthasználatáért 2013. július 1-től kilométeralapon megállapított díjakat számlázó rendszerre. És ezzel párhuzamosan arra a 75 milliárd forint bevételre is, amit a költségvetés jövőre remél a közlekedők megsarcolásától, de arra a 150 milliárdra is, aminek 2014-ben kellene befolynia, írja a napilap. A napi veszteség az ÁAK számításai szerint 600 millió forint lenne.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.