Futópróbáznak Dánia új Vectronjai

Károly Szabolcs   ·   2020.10.08. 15:00
dsb_vectron

A DSB negyvenkét korszerű Siemens-mozdonya közül az első három hamarosan forgalomba is áll.

A dán nemzeti vasút 2016 nyarán írt ki közbeszerzést az országon kívül Németországban és Svédországban is használható villamos mozdonyokra, melyet a Siemens nyert meg. A DSB a 2018 márciusi alaprendeléssel 26 gépet kért, a további összesen tizennyolc, opcionálisan rendelhető mozdonyból 2019-ben nyolcat, idén pedig további nyolcat hívtak le. Az első három kész járművet, az EB 3201–3203 pályaszámú Vectronokat a szállítási határidő előtt, szeptember első felében indította útnak münchen-allachi gyárából Dániába a német gyártó. Ezzel egyidőben a mozdonytípus váltakozó áramról üzemelő verziója (AC) szeptember 15-én megkapta a típusengedélyt a dán közlekedési hatóság Trafik-, Bygge og Boligstyrelsentől.

A RailColor News arról ír, hogy a DSB az új gépekkel a napokban kezdte meg a forgalomba állításhoz szükséges futópróbákat: a tűzpiros Vectronok október folyamán Koppenhága és Helsingør, Roskilde, valamint Ringsted között szaladgálnak a Bombardier-től újonnan vásárolt emeletes kocsikból álló szerelvényekkel.

Az első három Vectron a tervek szerint novemberben áll be a menetrend szerinti forgalomba a Koppenhága és Helsingør közötti úgynevezett parti vonalon (Kystbanen), ER sorozatú mozdonyokat kiváltva.

A 6400 kilowatt teljesítményű, kétszáz kilométer per órás tempóra képes mozdonyok kétáramneműek, vagyis 25 kilovolt 50 hertzes és 15 kilovolt 16,7 hertzes betáplálásról is tudnak üzemelni. A DSB Vectronjaira a gyártó feltelepíti az egységes európai vonatbefolyásolási rendszert (ETCS), továbbá a PZB/LZB, valamint a Dániában használt DK-STM befolyásoló rendszereket. A vasúttársaság a mozdonyokat Dániában és Németországban fogja használni, elsősorban regionális vonatok élén.

Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország után Dánia már a huszadik olyan ország, melyben engedélyezett a Vectronok közlekedése. A DSB legutóbbi, idei rendelése egyben újabb fontos mérföldkő is a mozdonytípus történetében: átlépte az ezret a különböző európai vasúttársaságok által vásárolt Vectronok száma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek