Graffitis banda rendőrkézen

iho/vasút   ·   2012.01.20. 09:41

Másfél hónapon keresztül álltak lesben a rendőrök a hétvégi éjszakákon Fertőszentmiklós vasútállomása közelében, graffitisekre vadászva. Előtte már kilencszer fújták össze ismeretlenek a GYSEV és az osztrák ÖBB vasúti kocsijait ezen az állomáson, komoly fejfájást és anyagi kárt okozva a két vasúttársaságnak. A rendőrök kitartását végül siker koronázta, egy fiatal társaság besétált a csapdába, így immár a fotókról ismert maszkok nélkül állhatnak a rendőrök előtt. Úgy tudjuk, a négyfős társaságból a budapesti K. G.-t sikerült a helyszínen elkapni 15-én hajnalban, és a rendőrök festékszórókat, filceket és kesztyűt találtak nála. A lebukott fiú feldobta a társait is, így este már kattanhatott a bilincs a fővárosban G. B. és W. N. csuklóján is – írja a Nyugat.hu.

Összesen hét graffitist vett őrizetbe a rendőrség, de a vallomások és a házkutatásokon talált adathordozók alapján újabb négy személy kihallgatása kezdődött meg és várhatóan még többen buknak bele az ügybe társaik vallomásai alapján. A 20–25 év közötti, budapesti és pécsi fiatalok túlnyomó része büntetett előéletű, hasonló cselekedeteik miatt álltak már a bíró előtt, de van, aki emellett testi sértésért és garázdaságért is kapott büntetést. A banda tagjai között akad, aki megvert egy BKV-ellenőrt, amikor az rajtakapta a jármű firkálása közben. Illetve ebből a társaságból került ki a budapesti villamost kisiklató személy is. (Az eset 2008 márciusában történt a Fehérvári úton. A menetrend szerint közlekedő villamos a sínre rakott papírkötegek miatt leugrott a sínről és keresztbe állt az úton. A balesetes járműhöz fiatalok rohantak és összefirkálták az oldalát. Szerencsére senki nem sérült meg.)

A vallomások és a begyűjtött felvételek alapján a fiatalok Magyarország mellett Ausztriában és Olaszországban is firkálták a szerelvényeket, egyikük pedig Svédországban is „alkotott”. Firkálmányaikat ők művészetnek tekintik, a drága festékszórókat fizetésükből vették. Érdekesség, hogy a banda tagjai között mentődolgozó és hivatásos katona is akadt, a többség viszont szakmunkás. Útvonalterv alapján firkáltak, az ábrákat előre megtervezték. Ehhez egy amerikai metrófirkáláshoz kiadott speciális vázlatfüzetet használtak, amit a rendőrség szintén lefoglalt. A házkutatások során az egyik fiatal lakásán kábítószert – marihuánát – is találtak.

Dr. Tóth Emil, a GYSEV biztonsági vezetője a nyugat.hu kérdésére elmondta, az összerondított kocsikat és mozdonyokat ki kell sorolni, nem lehet járatokba berakni, így nemcsak a festék eltávolítása és az esetleges újrafestés a vasúttársaságok kára, hanem a kocsik kb. egyhetes kiesése is, hiszen ezeket pótolni kell. Végső esetben a vasúttársaságnak bérelnie kell kocsit a kiesettek pótlására. Emellett a kocsik összefirkálását presztízsveszteségnek tekinti a GYSEV. A társaságnak az ÖBB szerelvényeit is meg kell védenie és az elmúlt időszakban többször is nagy és amorf ábrák kerültek a kocsijaikra. A graffiti elleni küzdelem komoly erőforrásokat emészt fel, holott ezt hasznosabban is kihasználhatnák a társaságok.

Fertőszentmiklós állomás népszerűsége abban rejlett a portyázó fiatalok szemében, hogy az egyetlen éjszakai szolgálattevő a munkája ellátása mellett nem tudott az állomáson álló szerelvényekre is figyelni. Így ezek könnyen prédájává váltak a banda jelölési kényszerének.

Kíváncsiságból rákérdeztünk, vajon a graffitisek szobája, lakásának fala és autójának oldala is hordoz-e firkákat, de nemleges választ kaptunk. Úgy tűnik tehát, hogy a sötétben és maszkban bátor fiatalok nem pazarolták magukra művészetüket. A többségében visszaeső fiatalok 3-5 év börtönbüntetésre számíthatnak. Az okozott kár értéke tízmilliós nagyságrendű. A legnagyobb kárt az ÖBB, GYSEV, MÁV és BKV szenvedte el, de az olasz vasúttársaság is sikálhatta a magyar firkákat a szerelvényeiről. A rendőrök eddig kb. 80 helyszínt azonosítottak, de ez a szám még biztosan emelkedik. Az összefirkált kocsik száma meghaladja a kétszázat.

Aranyos Gábor őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője megkérdezte az egyik őrizetbe vett fiataltól, miért csinálta? Buliból – érkezett a válasz. A kezén lévő bilincsre mutatva azonban a fiatal már beismerte, hogy ez már valóban nem buli. A rendőrök ellenőrzik a hazai graffitisek kedvelt internetes portálját is, ahol előszeretettel dicsekednek el a graffitisek az újabb trófeáikkal, bemocskolt járművek képeivel. A közeljövőben újabb házkutatásokra és kihallgatásokra számíthatnak a tömegközlekedési járművek festékszórós rongálói.

Kapcsolódó hírek