Háromszázszor

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.25. 13:45
00

Háromszáz SOR NB12 típusú buszt vásárol a Prágai Közlekedési Vállalat. A tizenkétméter hosszú négyajtós szóló buszok beszerzésének értéke 1,5 milliárd korona (18 milliárd forint). A SOR Libchavy cseh buszgyártó mindhárom Prágai Közlekedési Vállalat által kiírt busztenderben győzni tudott. Prágában így nagy lesz a SORulás. A jelenlegi tender érdekessége, hogy az Iveco Czech Republic alacsonyabb árat ajánlott, viszont technikai elégtelenségek miatt kizárták a tenderből. Az Iveco a Gazdasági Versenyhatósághoz fordult, hogy felülvizsgálják a tender lefolyását, de az mindent rendben talált, elutasította az Iveco keresetét. A Prágai Közlekedési Vállalat így aláírhatja a buszbeszerzési szerződést.

Egyre több a SOR busz Prágában<br>(fotók: a szerző)

A buszok a legkorszerűbb környezetbarát Euro VI-os motorral vannak felszerelve, légkondit is szerelnek be, valamint az egész utastér kamerás megfigyelés alatt áll majd. Bónusz a motortérbe szerelt automatikus tűzoltórendszer.

Az Iveco a háromszáz buszért 1,482 milliárd koronát ajánlott, a SOR Libchavy pedig 1,5 milliárd koronát. A tenderben harmadik a Solaris volt, 1,639 milliárd koronás ajánlattal. Az ár azonban csak egyike volt a fő kritériumoknak, nagy súlya volt a fogyasztásnak és az üzemeltetési költségeknek is. A döntőbizottság aztán olyan kivetésekethiányosságokat talált, mint például a vakok és gyengén látók számára szükséges berendezés tanúsítványának hiánya. Ez csak azért furcsa, mert az előző két tenderben sem volt meg a tanúsítvány, akkor viszont nem diszkvalifikálták az Ivecót, most viszont, amikor a legalacsonyabb árat az Iveco ajánlotta, már gátat vetett a szerződés létrejöttének. Még egy érdekesség: a Prágai Közlekedési Vállalat a buszbeszerzés adminisztrációs részét a Rowan Legal cégre bízta, amely egyébként a SOR Libchavy buszgyártó tenderadminisztrációit is kezelte a múltban.

Pihenő Palmovka végállomáson

A Prágai Közlekedési Vállalat összesen hárommilliárd koronás üzletet kötött eddig három buszbeszerzési tenderen a SOR Libchavy buszgyártóval.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek