Hatvan éve nem volt ilyen heves eső Pekingben

MTI   ·   2012.07.22. 08:24

Legkevesebb tíz halottat követelt az özönvízszerű eső Pekingben. Az elmúlt hat évtized legsúlyosabb esőzése miatt a peremkerületekből több mint 30 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre – jelentette a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

A több mint 20 órán át szakadó eső komoly közlekedési fennakadásokat okozott, az utak mentén továbbhaladásra képtelen autók álltak, helyenként pedig az egy métert is megközelítette a hömpölygő vízfolyam magassága. Hat negyedben a távközlési és az internetes szolgáltatás is megszakadt.

A pekingi repülőtéren több mint 500 légi járatot töröltek, illetve késve indítottak, mintegy 80 ezer utazó kényszerült várakozásra.

A Peking–Kanton (Guangzhou) vasútvonalon felfüggesztették a vonatok közlekedését, mert egyes szakaszokat elárasztott a víz.

Vasárnap reggel hat óráig a kínai fővárost átlagosan 170 milliméter csapadék érte, de délelőtt már erősen sütött a nap és 33 Celsius-fok volt.

Sokakat a szél által megbontott és lesodort háztetők törmelékei öltek meg, míg másokkal villámcsapás, illetve a leszakadt vezetékek okozta áramütés végzett.

A hatóságok helyi idő szerint hajnali négy óráig hat negyed lakóit menekítették ki. Az utakon hétezer rendőr teljesített szolgálatot, és 12 ezer ember vett részt körülbelül egymillió köbméter esővíz elvezetésében.

Az eddigi legnagyobb eső 1951-ben érte a kínai fővárost.

Kapcsolódó hírek