Havazás, jegezés: belassult az ország, halálos baleset Karcagnál

iho/biztos út   ·   2017.01.13. 06:37
havas-jeges_170113_00

13:35 A hegyvidékre közlekedő budapesti autóbuszjáratok közül a 16A, 27-es és a 116-os nem közlekedik, a 16-os a Szentháromság térig, a 128-as a Józsa Béla közig, a 149-es a Gábor Áron utcáig jár. A 129-es, 140-es és 150-es buszok terelőútvonalon közlekednek.

12:18 Délelőtt 11 órától már csak a 3,5 tonna alatti járművek belépését engedélyezik a szlovák hatóságok a Nógrád megyei határátkelőkön, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bánrévei átkelőhelyen. 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a 25-ös főút egy szakaszán is. A szlovák hatóságok a rendkívüli időjárás miatt valamennyi Nógrád megyei határátkelőhelyet lezárták reggel a nehéz teherautók előtt. Nógrád megyében a 2-es számú főúton továbbra is a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek közlekedését korlátozzák. A 23-as és a 21-es számú főutak megyei útszakaszán továbbra is forgalomterelés zajlik. A 25-ös főúton Eger és Kerecsend között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a tehergépjárműveket Maklár felé terelik.

11:18 A Budapest Airport a reggeli erős havazás során is végig nyitva tartotta a repülőteret, a pályákat felváltva tisztították a hótól, a latyaktól, aztán következett a sózás, a csúszásmentesítés. Tehát valamelyik pályán mindig zajlott a forgalom. Valamennyi induló gép jégtelenítést is kért, de Hardy Mihály szóvivő szerint komoly késéseket ez sem okozott. Mostanra pedig a havazás átment esőbe.

10:55 A 4-es főúton Püspökladány és Karcag között, ahol egy tehergépkocsi és egy kisbusz ütközött össze. A balesetben egy férfi meghalt.

Kivédheteletlen volt az ütközés? A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI)

Kollégák minijelentései

10:40 Attilám: A 70-esen jó nagy hó van, a Flirtöm meg rendületlenül zúz 120-szal :) A másik sínen egy centis hó van, az előző vonat (öt perc) óta esett rá, ennyi.

Főnök: Budapest, Bartók Béla út: csak locs van, némi esővel.

Attilám újra: Kismaroson arasznyi hó van.

9:37 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) friss közleménye szerint amennyiben a havazás ezt indokolttá teszi, további helyeken várhatóak forgalom-korlátozások, ezért az érintett területeken útnak indulás előtt tájékozódjanak ezekről és a várható időjárásról.

Az OKF felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Mint írták, nélkülözhetetlen felszerelés a téli gumi és a hólánc, és arra kérik az autósokat, hogy indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről, az üzemanyag mennyiségéről, és tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot. Emellett fontos segítséget jelenthet a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy térkép, de érdemes némi élelmiszert és folyadékot is az autóba készíteni.

Az OKF azt kéri, a közlekedők kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit a téli időjárással kapcsolatban: az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu-n olvashatnak vagy használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Miskolcon intenzíven hull a hó péntek hajnaltól, az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak hóeltakarításán és szórásán teljes kapacitással dolgozik a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., a közterületeken 350 ember takarítja a havat – közölte Pásztor Imre, az önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Havas-jeges életképek szerte az országból

Jász-Nagykun-Szolnok megyében ónos eső és csúszós utak nehezíthetik a közlekedést. Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken azt közölte, hogy lefagyott útburkolatokra, csúszós útszakaszokra kell számítaniuk a közlekedőknek az ónos csapadék miatt, illetve a jéggel, hóval borított területeken. Hozzátette: a felüljárókon, hidakon és erdősávok közötti útszakaszokon is számolni kell az aszfalt fokozott jegesedésével. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet.

Péntek reggel több baleset is történt az ország útjain. A Pest megyei Abonynál egy teherautó vontatmánya a 4-es főúton keresztbe fordult az úton, a vontató pedig az út menti árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg, de a keresztbe fordult pótkocsi akadályozza a forgalmat.

Ugyancsak Pest megyében, az M31-es autópályán a gödöllői lehajtónál szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó. A balesetben megsérült a jármű vezetője, a forgalom az érintett útszakaszon egy sávon folyamatosan halad.

Csongrád megyében Szeged és Kübekháza között keresztbe fordult az úttesten egy autóbusz, a jármű eleje az út menti fáknak ütközött. A jármű utasait egy másik autóbusszal szállították tovább. Szintén Csongrád megyében, a Makó és Földeák közötti 430-as úton több baleset is történt péntek reggel: egy kilométeren belül négy autó az árokba csúszott, egy ráfutásos balesetben pedig egy ember súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetek miatt nem lehet közlekedni az úton.

9:19 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomkorlátozást vezetett be a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre az M2-es autóút Rádi csomópontjától az autóútra és a 2-es számú főút Pest, illetve Nógrád megyei szakaszára.

A hatóságok az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál félreállítják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a kapaszkodó sávon. A nehéz tehergépjárművekre vonatkozó korlátozás a főút Vác és Parassapuszta közötti szakaszát érinti. Az érintett szakaszon az úton lévő és a korlátozás alá eső járművek számára a rétsági vasútállomás parkolóját jelölték ki várakozóhelyül. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán azt közölte, hogy az intenzív havazás miatt csúszóssá vált utak miatt vezették be a korlátozást a 2-es főúton.

9:14 A Dunántúl nyugati felén borult, csapadékmentes az idő. A keleti, illetve a középső országrészben változó halmazállapotú csapadék esik: az északi, északkeleti területeken havazik, illetve szállingózik a hó, Pest megye egyes területein, illetve Heves térségében havas eső esik, az ország középső területein (Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Tolna egyes területein) ónos eső esik, Békéscsaba környékén pedig a jeges eső a jellemző.

A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően sónedves, de az M3-as autópálya teljes szakaszán havas, hókásás, latyakos a burkolat. A fő- és mellékutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. A téli útviszonyok a jellemzők, járhatatlan út nincs.

A látási viszonyok általában jók, északkeleten elvétve 100–300 méter közötti a látótávolság. Országszerte gyenge a légmozgás, de a Kisalföld környezetében erős széllökésekkel kísért a déli szél. A hőmérséklet a –7 és a +7 Celsius fok között változik – közölte az Útinform.

 

Korábban írtuk:

A Budapest–Veresegyház–Vácrátót–Vác vasútvonalon a havazás miatt egy-két állomáson kissé gondot okoz a váltók átállítása, a váltótisztítók folyamatosan dolgoznak a szerkezetek megtisztításán. Az erre utazók a péntek reggeli órákban 20–30 perccel hosszabb menetidővel számoljanak.

Havazik a miskolci térségben is, ott egyelőre nem okoz gondot az aláhullott hó, ott is folyamatosan tisztítják a váltókat, annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a reggeli csúcsforgalom. Az ország többi vasútvonalán zavartalan a vasúti közlekedés, menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A fagyos, hóval borított helyeken a peronok lépcsői és a peronok esetenként havasak, csúszósak lehetnek. Figyeljenek oda, fokozott óvatossággal szálljanak fel és le a vonatokról!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!MentésMentés

Kapcsolódó hírek