Hétfői metrótűz: nem voltak veszélyben az utasok

iho/vasút   ·   2012.02.21. 13:51

Hétfő délután a Batthyány téren a peron mellett elfüstölt egy metrószerelvény, az oltásban segítséget nyújtott a beépített vízködoltó berendezés, az állomást gyorsan ki tudták üríteni. A Budapesti Metróért Egyesület szerint nem lesz mindig ekkora szerencse: a 3-as vonalon nincs vízködoltó, az alagútból pedig szinte lehetetlen a mentés – írja az Index.

Az egyesület közleménye szerint a hétfői füstölés végkimenetele szerencsés volt, mert a vízködoltó berendezést is üzemeltették és a tűzoltók is percek alatt a helyszínen voltak. Az utasok nem voltak veszélyben, mivel a metró dolgozói azonnal kiürítették az állomást.

Bíró Endre, a szervezet elnöke elmondta, hogy a 3-as metró vonalán viszont nincs vízködoltó berendezés, amit a 2-es vonalra a felújításkor építettek be. Ezért az egyesület ismételten felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy a metró járműparkja jelen állapotában nem garantálja az üzembiztonságot és az utasok biztonságát.

Félő, hogy az igen gyakran bekövetkező rendkívüli események nem minden esetben lesznek következmény nélküliek, amelyek egy utasokkal teli jármű kiégésekor Budapesti Metróért Egyesület a szinte lehetetlen mentés következtében – felmérhetetlenek, mondta.

Ha bármilyen hiba van menet közben, az elsődleges feladat, hogy állomásba vigyük a vonatot, mondták az Indexnek megkérdezett metróvezetők. Ha a vonat nem veri le a nagyfeszültséget, akkor ennek nincs akadálya. Az is elképzelhető, hogy menetiránnyal szemben gurulnak be az állomásra, ha úgy adódik.

Budapesti Metróért Egyesület

Kapcsolódó hírek