Hetven éve gyártják a kitérőket Gyöngyösön

iho/vasút   ·   2021.12.17. 18:00
vamav

A budapesti és diósgyőri termelést követően 1951 óta zajlik a kitérőgyártás a Mátra lábainál, a VAMAV Kft.-nél.

A hazai kitérőgyártás, és ezzel együtt a VAMAV Kft. gyökerei a Magyar Állami Gépgyár működésének korába nyúlnak vissza. A vállalat budapesti és diósgyőri üzeme egyaránt gyártott vasúti kitérőket, melyek készítését azonban 1884-től már csak a borsodi üzem végezte. Diósgyőrben a vasútépítés fénykorától egészen a második világháború végéig zajlott a gyártás.

A vasúti közlekedéshez rendkívül fontos szerkezetek építését 1951-ben Gyöngyösre helyezték át, amihez egy új, modern üzemet kellett létrehozni egy olyan régióban, ahol azt megelőzően szinte egyáltalán nem volt ipari termelés. A gyárat szovjet gyorsfalazással, előre gyártott épületelemek felhasználásával, korszerű szerkesztési elvek alapján építették, így a vállalt határidőnél másfél hónappal korábban, 1951. december 21-én készen állt az új Váltó- és Kitérőgyár Üzemi Vállalat elnevezésű üzem. A gyár dolgozóinak zöme a környék lakói közül került ki.

Egy korabeli filmhíradó – mely ide kattintva tekinthető meg – közlése szerint az új üzemben minden munkát géppel végeztek, a vasúti váltók alkatrészeit horizontál padokon gyalulták méretre. A váltók nyugodt felfekvését milliméter pontosan begyalult acéllapok garantálták. A váltók és kitérők elemeinek összeállítása tapasztalt szakmunkások útmutatása mellett zajlott. A minőségellenőrzést követően az új váltó- és kitérőberendezések készen álltak arra, hogy rendezőpályaudvarokra, állomásokra kerülve elősegítsék vasúti közlekedésünk egyre nagyobb arányú fejlődését.

Habár a vállalat neve az ötvenes és hatvanas évek során többször is megváltozott – 1954-től MÁV Kitérőgyártó Üzemi Vállalat, 1968-tól MÁV Kitérőgyártó Üzem –, a termékportfólió ugyanaz maradt. A cég a rendszerváltást követően, 1991-ben VAMAV Vasúti Berendezések Kft. néven vegyesvállalattá alakult a MÁV Rt. és az osztrák voeastalpine VAE GmbH ötven–ötven százalékos részvételével.

Az osztrák anyacégnél a közelmúltban nagyobb szervezeti változás történt, neve és tevékenységi köre is átalakult. A voestalpine VAE GmbH tulajdonosa az átalakítással a vasúti pályával kapcsolatos összes tevékenységnek egy társaságba történő szervezését valósítja meg, így a vasúti infrastruktúra megoldásait komplexebb és hatékonyabb módon, úgynevezett egyablakos kiszolgálással tudja ügyfelei rendelkezésére bocsájtani. Az új társaság neve Railway Systems GmbH. A szervezeti átalakítással a VAMAV Kft. hazai tevékenységi köre is bővül, a tisztán gyártási tevékenységből a rendszerszintű megoldások és a komplex szolgáltatások nyújtásának irányába tolódik el.

A VAMAV márkanév a piacon világszínvonalú termékeket és az érdekelt felekkel való szoros együttműködést jelenti, garantálva, hogy a cég a jövőben is a kötöttpályás közlekedési vállalatok és a vasútépítő cégek megbízható partnere legyen. A vállalat a jelenkori vásárlói igényeknek megfelelve teljes körű megoldást tud nyújtani egy adott feladat megoldására. A VAMAM számára létfontosságú az új termékek rendszerszemléletű fejleszteni, valamint hogy azokhoz új és értéket teremtő szolgáltatásokat tudjon nyújtani. Ennek kulcsfontosságú feltétele a stratégiai partnerség kialakítása, melyek révén az értéklánc szereplői optimalizálhatják erőforrásaikat.

(Nyitókép forrása: 2gohungary.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek