Hóvihar a keleti parton: még nem állt helyre a közlekedés

iho   ·   2013.02.10. 11:30
cim

A hóvihar már részben levonult az Egyesült Államok keleti partvidékéről, de az időjárás továbbra is komoly gondokat okoz a közlekedésben és az energiaellátásban vasárnap délelőtt Pennsylvaniától Maine-ig.

Két időjárási front találkozása következtében egy méternyi, egyes helyeken 120 centiméternyi hó zúdult néhány óra alatt Rhode Island, Connecticut és Massachusetts övezeteire, ahol időlegesen teljes közlekedési tilalmat rendeltek el. A tilalmat mindenki komolyan vette, mert a hatóságok, a mentők, rendőrök és tűzoltók valamint a hóeltakarítók járművein kívül, ha valaki az utakra merészkedett, az 500 dolláros pénzbüntetésre és akár egy év börtönre is számíthatott.

A tilalmat szombat délután feloldották, de a hóvihar következményeit még nem sikerült teljesen felszámolni, New York és New England hatóságai vasárnap is küzdenek az utak, vasutak és repülőterek teljes felszabadításáért.

A helyzetet az súlyosbította, hogy a hószakadás heves, negyven mérföldes széllel párosult, olykor hetven mérföldes hurrikánszerű lökésekkel,a másrészt a nagy hideg miatt – egyes helyeken mínusz húsz fok alá csökkent éjszaka a levegő hőmérséklete – a vizes hó ráfagyott a fákra és a vezetékekre, amelyek nem bírták a jég súlyát. Ez okozta az áramkiesést az első nap 635 ezer háztartásban, az áram nélkül maradt otthonok száma azóta 459 ezerre csökkent. A probléma azért volt nagyon súlyos, mert az erőművek felől is leszakadtak több helyen a vezetékek.

A légitársaságok több mint 5000 járatot voltak kénytelenek lemondani. A közúti forgalom lassan ugyan, de újraindult.

A hóviharnak az utakon kilenc halálos áldozata volt, egyikük egy 14 éves fiú, aki apjával együtt próbálta kiszabadítani a kocsijukat a hó fogságából, a fiú beült melegedni, de a járó motorból a kipufogó gázok bejutottak az utastérbe, a fiút többszörös újra élesztés után sem tudták megmenteni

Több száz autó rekedt a hó fogságában a Long Island Expressway egyik szakaszán. Több haláleset a megcsúszott autók balesetei miatt történt, egy ízben egy tehetetlenül pörgő kocsi egy gyalogost gázolt halálra. Long Islanden egy bevásárlóközpontban töltötték sokan az éjszakát, mert a félméteres-méteres hóban már nem tudtak hazajutni.

A három nagy repülőtér New Yorkban korlátozott forgalom mellett ismét üzemelni kezdett, és sikerült Boston Logan egyik pályáját is megtisztítani, itt csak ma várható az első gépek fel- és leszállása.

A városok közötti távolsági vasútforgalom gyakorlatilag teljesen leállt, az elővárosi vonatközlekedés szakaszosan működik.

Kapcsolódó hírek