Húsz százalékkal olcsóbbá válik a vonatozás Szeged és Szabadka között

iho/vasút   ·   2024.02.28. 13:00
szabadka_uzsgyi

Március 1-jétől a nemzetközi jegy mindössze öt euróba kerül, de a bérletek is olcsóbbak lesznek: a felnőtt 80 euró helyett csupán 64-be, a tanuló pedig 50 helyett 40 euróba fog kerülni.

Szeged és Szabadka között nyolcévnyi szünet után, tavaly novemberben indult újra a vasúti személyszállítás napi öt vonatpár közlekedésével. A Szerbia és Magyarország között rendszeresen ingázók visszajelzései alapján a MÁV–Volán-csoport az új, belföldi tarifák bevezetésével párhuzamosan március 1-jétől húsz százalékkal csökkenti a menetdíjakat, hogy az egyre népszerűbb járat a munkába és iskolába járóknak még elérhetőbb alternatívát nyújtson a közúti, elsősorban személygépkocsis közlekedéssel szemben.

A kiszámíthatatlan határátlépéssel terhelt közúti közlekedésnél kiszámíthatóbb, megbízhatóbb menetidőkkel, átlagosan 95 perc alatt teszik meg az utat a korszerű, klímás dízel motorvonatok.

Az újraindított szolgáltatás sikerét és szükségességét jelzi, hogy eddig már több mint 20 ezren vették igénybe a Szeged és Szabadka közötti járatokat. A két nagyváros, illetve a két térség között magas a mobilitási igény, a vonatok jelentősen megkönnyítik a munkába és iskolába járást, valamint kiemelten segítik a délvidéki magyarság anyaországi kapcsolattartását is. A járatok többségéhez IC-csatlakozás érhető el Szegeden Budapest felé, így a fővárosból és több nagyvárosból akár egynapos utazás is tervezhető Szabadkára és Palicsra.

A forgalom újraindulása óta az egy útra érvényes jegyeket 6,2 euróért lehetett megvásárolni, ezek ára március 1-jétől ötödével csökken, így már csak öt euróba fog kerülni. Gyerekeknek 15 éves korig ezek a jegyek csak két és fél euróba kerülnek. A jegyárak mellett a bérletek díjait is mérsékli a vállalatcsoport: a felnőtt bérlet 80 euró helyett csak 64, a diákbérlet pedig 50 helyett 40 euróba fog kerülni. Ugyancsak kedvezőbbek lesznek a nem a teljes útvonalra (például Szeged és Hajdújárás között) érvényes jegy- és bérletárak is.

A regionális menetjegyek a MÁV-Start nemzetközi jegypénztáraiban, legkényelmesebben pedig a jegy.mav.hu felületén válthatók meg, a bérletek csak a szegedi pénztárban kaphatók.

Az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, azaz szerbiai úti cél esetén az országhatárig sem érvényesek, az ilyen bérletek tulajdonosainak már Szegedtől kell nemzetközi jegyet vagy bérletet vásárolniuk. A kizárólag belföldön, Szeged és Röszke állomások között utazók természetesen használhatják az ország- és Csongrád-Csanád vármegyebérleteket is.

Fontos tudni, hogy a Magyarországon érvényes kedvezmények csak belföldi utazáshoz vehetők igénybe, így például a Szerbiába utazó gyerekeknek, nagycsaládosoknak és időseknek is Szegedtől nemzetközi jegyet kell vásárolniuk.

A két ország között napi öt pár, azaz tíz járat közlekedik, ebből négyet magyar, hatot szerb Uzsgyi motorvonattal adnak ki. A menetidő Szeged és Szabadka között nagyjából másfél óra a határrendészeti vizsgálatokkal együtt. Az első vonat Szegedről 5:19-kor indul és 7:00-kor érkezik Szabadkára, Szabadkáról pedig 6:03-kor indul és 7:25-re érkezik Szegedre, kiszolgálva a reggeli hivatásforgalmat. A Nyugatiból 5:53-kor induló Napfény Intercityvel, illetve oda 21:07-kor érkező Napfény IC-vel akár egynapos vasúti utazás is tervezhető a fővárosból Szabadkára vagy Palicsra.

A Szeged–Szabadka vasútvonal felújítását követően, várhatóan 2025-től villamos motorvonatok állhatnak forgalomba, csökkenhet a menetidő és gyakrabban közlekedhetnek a vonatok.

A Magyarország és Szerbia közötti utazási lehetőségekről a MÁV honlapján a nemzetközi utazás menüponton belül, az országonkénti ajánlatokban, ide kattintva lehet tájékozódni.

(Nyitóképünkön az egyik, startos Uzsgyival kiadott szabadkai járat. Kép forrása: MÁV-Start)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek