ICE-siklás Bázelben

iho/vasút   ·   2017.11.30. 08:45
ice_basel_siklas_db_kislid

Az érintett a 75-ös számú járat volt, amely délután ötkor ért Bázelbe. Röviddel a svájci határon történő áthaladást követően a pályaudvar ötös vágányán a szerelvény három kocsija leugrott a sínről. Mivel a kisiklott járművek egy jelzőoszlopot a felsővezetékhez nyomtak, rövidzárlat keletkezett, az SBB biztonsági okokból a pályaudvar teljes területét áramtalanította. Az érintett pályaszakasz forgalma megbénult. A vonaton lévő ötszáz utast az első ajtón át tudták evakuálni, mert ez már elérte a peront. Az első értesülések szerint senki sem sérült meg. A baleset oka egyelőre ismeretlen.

A kidöntött jelző, a rövidzárlat okozója (képek forrása: dpa)

A vonat Hamburgból érkezett és Zürichen keresztül Churba haladt volna tovább. Egy a bázeli pályaudvaron lévő üzlet eladója szerint óriási volt a zűrzavar, minden megállt, mindenki ideges volt és telefonált. Pánikká azonban nem eszkalálódott a helyzet. Az érintett vasúttársaságok közleményeikben rögtön igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, a helyzet gyors tisztázását és segítséget ígértek.

Az első S-Bahn-szerelvény 18.40-kor haladt ki a pályaudvarról Pratteln felé, addig a hatóságok a 14-es villamossal való továbbutazást ajánlották, szintén Prattelnbe, ahonnan már volt távolsági vonatközlekedés. A sérült vonatrész visszaemelése egész éjszakán át tartott, mivel a DB szerelvényéhez Németországból kellett mentőeszközöket igényelni. Csütörtök reggelre azonban helyreállt a rend a pályaudvaron, minden vonat menetrend szerint közlekedik.

Legutóbb májusban, a dortmundi pályaudvaron siklott ki egy ICE, akkor több váltó is tönkrement, ketten könnyebben megsérültek, az érintett vágányhálózat javítása három hétig tartott.

Svájcban legutóbb szeptemberben történt vasúti baleset, amikor a Disentis és Andermatt közötti vonalszakaszon egy tolatómozdony nekiütközött a Matterhorn-Gotthard-Bahn egyik szerelvényének, ott harminchárman sérültek meg könnyebben.

A kisiklott kocsik között volt az étkezőkocsi is

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek