Idén is könnyen eljuthat Splitbe az Adria Intercityvel!

iho/vasút   ·   2024.06.18. 15:00
adria_ic

A június 18-ától szeptember 30-áig közlekedő fürdősvonatra óriási az érdeklődés: az első járat közel teltházzal indul, és augusztus második feléig szinte mindegyik Adriának már most magas a kihasználtsága.

Az éjszakai vonatok alapvető szerepet játszanak a nemzetközi városi turizmus és a nyaralójáratok erősítésében Európában, utasaik száma is évről évre jelentősen nő. A MÁV-Start a nyári szezonban Budapest és Split között közlekedteti a Lonley Planet által 2022-ben Európa tíz legszebb vonatútja közé választott Adria Intercityt (IC1204/1205), melynek népszerűsége folyamatosan nő, egyre többen választják ezt a vonatot a nyaralásukhoz: tavaly már közel 14 ezren utaztak vele.

Az első Adria IC idén június 18-án, kedden este startol Budapestről Splitbe. A MÁV-Start legnépszerűbb nemzetközi nyaralójáratára az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta már 8300 jegy elfogyott, ez a tavalyi összes jegyeladás több mint felét teszi ki. A fekvőhelyes kocsik esetében 85–90 százalék (július végéig kilencven körüli), a hálókocsiknál hetven (július végéig nyolcvan) százalék körüli a foglaltság a jelenlegi adatok alapján. A kiemelkedő érdeklődésre való tekintettel plusz egy fekvőhelyes kocsiba vásárolhatnak jegyet az utasok, vagyis már az első indulástól kezdődően bővült a férőhelyek száma.

A legtöbb jegyet Budapest–Split viszonylatra, a hatszemélyes fekvőhelyes családi fülkékbe vásárolták: több mint kétezret. A foglalt helyek 45 százaléka a hatszemélyes, több mint harmada a négyszemélyes fekvőkocsikba, míg negyede a hálókocsikba szól. Akik augusztusban vagy szeptemberben tervezik meglátogatni a horvát tengert vonattal, számukra jó hír, hogy még kedvezményes helyek is elérhetők, és leginkább az augusztus 20-a utáni indulási napokat érdemes megcélozniuk.

Figyelem! Az Adria Intercity június 22-e és 27-e között hosszabb menettartammal, kerülővel közlekedik egy horvátországi vágányzár miatt! Emiatt az utasoknak Split felé ötven, Budapest felé harminc perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk, amely a vonathoz csatlakozó járatokra történő átszállásokra is hatással bír.  

A június 23/24-i és 25/26-i közlekedési napokon az IC1204-es számú Adria Intercity a horvátországi szakaszán (14204 számmal) kerülő útirányon, Murakeresztúr–Kotor (Kotoriba)–Varasd (Varaždin)–Zabok állomáson át közlekedik, Splitbe 9 óra 49 helyett 10:40-kor érkezik. A vonat Murakeresztúron is megáll.

A június 22/23-i, 24/25-i és 26/27-i közlekedési napokon a Magyarországra tartó Adria IC (IC1205) a horvát szakaszán (14205 számmal) kerülő útirányon, Zabok–Varasd–Kotor–Murakeresztúr útvonalon közlekedik. A vonat Murakeresztúron is megáll, Magyarországon az eredeti menetrendnél várhatóan harminc perccel később közlekedik, a Keletibe 10 óra után érkezik.

Ugyanezen horvátországi vágányzár június 21-étől 29-éig érinti a Déli pályaudvarról Zágrábba 15:35-kor és a Zágrábból Budapestre 16:35-kor induló Agram nemzetközi InterCityk (IC201, IC204) közlekedését is: módosul a menetrendjük, továbbá eltérő napokon és szakaszokon pótlóbusz szállítja az utasokat. Erről a Mávinform oldalán áll rendelkezésre további tájékoztatás (hirdetmény).

A döntés és a jegyvásárlás megkönnyítése érdekében a MÁV-Start a honlapján részletesen bemutatja a nyári horvátországi járatokat (Adria InterCity, Retró Istria expressz).

Az utasok közel fele-fele arányban váltják meg a jegyüket a pénztáraknál vagy online, ez utóbbi módon az Elvira felületén (jegy.mav.hu) vásárolhatnak jegyet az Adria IC-re.

Minden, amit az Adria Intercityről tudni kell

Az Adria Intercity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család, a társaság egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

A vonat a Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, ahová 9:49-kor érkezik. A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor startol, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az Adria IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik négy- vagy hatágyas fülkéi jelentenek kedvező árú, de mégis kényelmes és biztonságos alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az egy–három ágyas hálókocsifülkékben egy különleges gördülő szállodai szoba élménye várja. Minden utat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és reggelivel várják, a hálókocsiban utazók pedig többféle reggeli menü közül választhatnak, melyet az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak. A kocsik utaskísérői a teljes út során gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról, valamint további ételek és italok is vásárolhatók náluk. Az étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

Az út során folyamatosan nyitva tartó étkezőkocsin meleg vacsorával és reggelivel, valamint széleskörű italválasztékkal várják az utasokat – kiváló helyszín lehet késő esti beszélgetésekre az aludni szándékozó utastársak zavarása nélkül. Reggel a tengerhez közeledve reggelihez terített asztalokkal fogadják az utazókat. Az étlapon változatos reggelikínálat található.

A csendes futású kocsikból álló járaton mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szolgáltatást, akár a kedvező ár, akár a minőség a legfontosabb. A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba már személyenként 49 eurótól (cirka 18 ezer forinttól), a pároknak és a kisebb családoknak kényelmesebb egy-, két- és háromágyas hálókocsifülkékbe már 88 eurótól (33 ezer forinttól) foglalhatók jegyek.

A MÁV-Start külön kedvezményeket kínál a családok számára a már 6–15 éves korú gyerekeknek is igénybe vehető, harminc eurótól (bő 11 ezer forinttól) elérhető gyerekjegyeknek köszönhetően. A nagyobb családoknak, csoportoknak, baráti társaságoknak privát fekvőhelyes fülkét foglalhatnak három–hat utas számára, akár 256 euróért (96 ezer forintért).

Az Adria Intercity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is, ahol díjmentesen fogyaszthatnak harapnivalókat és szendvicseket, továbbá üdítőitalokat. Ezen felül a vonat közlekedési ideje alatt idén is kapható lesz a népszerű Adria-koktél is.

(Nyitóképünkön egy horvát Karavellával ereszkedik a tengerpart közelében az Adria IC. Kép forrása: MÁV-Start)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Városi vasút

InnoTrans 2024, második nap

iho/vasút   ·   2024.09.26. 13:00

Tizennegyedik alkalommal is megnyitotta kapuit a Berlin Messén a világ legnagyobb vasúti szakkiállítása és -vására. Škoda-újdonságok, kínai közúti villamos, Stadler-innovációk – és még néhány esemény szeptember 25-éről.