Ilyen lesz a nagysebességű vasút átszállóterminálja Prága közelében

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.28. 18:00
PV02

Prága-Kelet vasútállomás a közép-csehországi Nehvzidy település mellett épül meg hamarosan.

A csehek újabb lépést tettek a nagysebességű vasúti hálózat építését illetően, ugyanis május végén a Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) aláírta a Prágától keletre fekvő Nehvizdy település melletti nagysebességű vasút átszállótermináljának területi kiválasztási eljárásrendre és az építési tanulmány elkészítésére vonatkozó szerződést. A kontraktus értéke 19,9 millió cseh korona (278,6 millió forint). A projekt kivitelezője a Metroprojekt építővállalat és a Jiří Opočenský, Štěpán Valouch építészpáros alkotta konzorcium. A Nehvizdy közelében épülő átszálló állomás a Prága-Kelet (Praha-Východ) nevet viseli majd.

Kattintson a térképre, nézze meg minigalériánkat!

A Prága-Kelet vasúti csomópontot úgy tervezték meg, hogy az lehetővé tegye az átszállást az egyes nagysebességű vasútvonalak között, még a főváros előtt. Nem célállomásként, hanem átmenő, átszálló állomásként fog megépülni, innen a nagysebességű vasút folytatódik még például a prágai főpályaudvarra. Az átszállóállomás a közép-csehországi régió utasait is kiszolgálja, tehermentesíti egyaránt a túlterhelt Prága–Kolín vasútvonalat is. A projekt a VRT Polabí (Elba-menti NSV) része. A vasúti infrastruktúra kezelője reméli, hogy az átszállóállomást már 2028-ban átadhatják a forgalomnak. Az Elba-menti NSV a Prága és Brno közötti, valamint a Prága és Hradec Králové, később Lengyelország közötti nagysebességű vasútvonalak része. A vasútállomás közvetlen közelében nagy kapacitású P+R parkoló is épül, ami az ingázóknak ad lehetőséget arra, hogy ne hajtsanak be autóval a fővárosba, inkább vonattal utazzanak be a városközpontba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek