Ingyen utazhatnának a vonaton, buszon a képviselők

iho/vasút   ·   2011.11.19. 09:21

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője péntek este benyújtotta a parlamentnek az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot, jelentette az MTI. Ennek értelmében a parlamenti képviselők a közösségi közlekedési eszközöket ingyenesen vehetnék igénybe, ha a tömegközlekedést választanák autóik helyett. Utóbbiak üzemanyagköltségét szintén továbbra is térítenék a legfeljebb kétliteres motor fogyasztásának megfelelő üzemanyagnorma szerint.

Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, lényegében a néhány évvel ezelőttig érvényes szisztéma áll vissza. A már a Kádár-korban is létező kiváltságot 2007-ben, Kóka János minisztersége idején törölték el az utazási kedvezmények általános felülvizsgálata során.

Igaz, a honatyák gyakorlatilag nem jártak rosszabbul azóta sem: akik igényelték, azoknak ingyenes vasúti utazást lehetővé tévő kártyát vásárolt a parlamenti hivatal. Igaz, a MÁV-Start féláron adta a bérletet, némi bevételt mégis elkönyvelhetett. Nem sokat, hiszen információink szerint kevés képviselő igényelt ilyen vasúti kártyát.

Kapcsolódó hírek