Ingyenes tömegközlekedés Pozsonyban

iho/vasút   ·   2012.09.14. 12:55

Izgalmas akció veszi kezdetét Pozsonyban: szeptember 13-án, csütörtöktől tíz napon át tart a mobilitási hét a szlovák fővárosban, ahol jegy nélkül is igénybe lehet venni a városi tömegközlekedést. Elég hozzá jogosítvány.

A rendezvény célja, hogy az autó helyett minél több városlakót meggyőzzenek: a környezetbarát közösségi közlekedés kedvező alternatívát nyújt az autóval szemben. A tíznapos akcióval Európa-szerte a közlekedés okozta környezetszennyezésre kívánják felhívni a figyelmet.

Ebből kifolyólag a rendezvény időtartama alatt az érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők ingyen utazhatnak a pozsonyi tömegközlekedési eszközökön. A pozsonyi mobilitás hete akció keretén belül a városvezetés így szeretne az egyéni közlekedéssel szemben alternatívát kínálni. Az elképzelés kapcsán több kritika is napvilágot látott, egyesek szerint a kedvezmény diszkriminatív, hiszen csak az egyébként is tehetősebb, autóval rendelkező embereknek jelentene újabb előnyöket.

Egy hétig az autósok ingyen szállhatnak fel<br>(fotó: Tevan Imre)

A mobilitási hétre számos beruházás elkészült. A rendezvények keretében adják át a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjától a Štefánik utcán át a Szlovák Tudományos Akadémiáig húzódó kerékpárutat. Ideiglenesen, külön autóbuszsávokat festenek fel. A rendelkezésre álló négy sávot jelenleg az autóbuszok és a személyautók közösen használják, a mobilitás hetén a személyautók mindössze két sávon haladhatnak. A szervezők hangsúlyozzák, ez egyelőre csak kísérlet, de ha kedvező fogadtatásra talál a pozsonyiak körében, állandósulhatnak az ideiglenes változások.

A szlovák fővárosban a tömegközlekedés javítását célzó tervek mellett új, hét kilométeres kerékpárutat is átadnak a Lafranconi és a Régi Kikötő között. A környéket felújítják, és jelzőtáblákat szerelnek fel. Városszerte egyre több, a kerékpárosokat segítő tájékoztató pontokat, útmutatókat létesítenek. Az új kerékpáros szakasz átadását követően szeptember 17-én 20 kilométeres kerékpármaratont szerveznek. További, új kerékpárutakat adnak át a Špitálská és a Devínská utcában, itt az autósok számára kijelölik az új kerékpársávot. A mobilitás hete akcióján belül kerékpárhidat is átadnak a pozsonyi Dévényújfalu és az osztrák Schlosshof települések között.

A pozsonyi környezetbarát közlekedési tervek sora tovább folytatódik, hiszen Pozsonyban is megtartják szeptember 22-én az autómentes napot. A szervezők a nagyobb parkolókban pingpongasztalokat állítanak fel, szeptember 15-én pedig éjszakai futásra invitálják az érdeklődőket. Szeptember 24-én a helyi tömegközlekedési vállalat a BKK-hoz hasonlóan színes programokkal készül.

Kapcsolódó hírek