Irány Eperjes és Homonna

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.10. 13:20
Gorilla_kiskp

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) a nyárimenetrend-módosítástól, azaz június 15-étől módosítja az InterCity-szolgáltatást az országban. Egy vonatot lefokoznak gyorsvonattá, ellenben az Eperjesen (Prešov) át Homonnára (Humenné) közlekedő hétvégi mentesítő vonatpárt IC kategóriába léptetik elő. Változik néhány kassai IC-járat közlekedési korlátozása is, megszűnik az IC Busz Nyitra (Nitra) és Nagyszombat (Trnava) között, s megváltozik az IC-tarifa is.

fotók: a szerző

Nézzük szépen sorjában a dolgokat: először is az Ex 1502 Chopok vasárnapi mentesítőjárat státusa változik meg. Ez eddig a ZSSK portfóliójában a saját üzleti kockázatra közlekedtetett IC járatok csoportjában szerepelt. A most következő vasárnaptól viszont már mint közszolgálati gyorsvonat jár majd Kassa és Pozsony között az északi fővonalon. Június 15-én már mint gyorsvonat indul majd Kassáról 15:44-kor, s a standard gyorsvonatok megállóit másolja majd, Pozsonyba pedig este 21 óra 19 perckor érkezik. A vonaton ezentúl nem lesz első osztályú kocsi, s nem lesz helyjegyköteles sem, mint ez expressz elődjénél volt.

Kassai pillanatkép

A következő szembetűnő változás a 1504/1505-ös Šarišan gyorsvonatpárt érinti. Ez is hétvégi mentesítő vonatpárként közlekedik Pozsonyból, Zsolnán, Poprádon és Margitfalván (Margecany) keresztül Eperjesre és Homonnára. Eddig közszolgálati gyorsvonatként szerepelt a szlovák menetrendben, most azonban InterCity kategóriába emelik, IC 1501/1502 Šarišan névvel. Pozsonyból a 1501-es IC péntekenként 15 óra 37 perckor indul, s 22 óra 10 perckor érkezik meg Homonnára. Visszafelé pedig vasárnap indul Homonnáról 13 óra 46 perckor, s Pozsonyba pedig 20 óra 23 perckor érkezik majd. A járat Pozsony és Poprád között a többi kassai InterCityvel ütemben közlekedik, csak Nagyszombat, Trencsén (Trenčín), Zsolna (Žilina) és Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) állomásokon áll meg. Poprád és Homonna között aztán Iglón (Spišská Nová Ves), Eperjesen, Tapolyhanusfalván (Hanušovce nad Topľou), Varannón (Vranov nad Topľou) és Őrmezőn (Strážske) áll majd meg. Eperjes így első ízben jut InterCity kapcsolathoz Pozsonnyal. A vonat helyjegyköteles lesz, s az IC-tarifa lesz érvényben rajta.

Kupés első osztályú kocsi

A Kassa és Pozsony között négyórás ütemben közlekedő InterCityknél is lesz néhány változás júniustól. Az eddig csak munkanapokon járó 502-es IC minden nap jár majd Kassáról Pozsonyba, a kora reggeli 500-as IC viszont már csak hétköznapokon közlekedik majd. A kora esti IC 506-os pedig szombatonként nem jár majd, visszafelé Pozsonyból Kassára pedig vasárnap kimarad az első reggeli IC (IC 501) – ez a korlátozás június 21-én lép érvénybe. És még mindig nincs vége: változnak a vonatok nevei is, az eddig nem reklámnévvel közlekedő IC járatok neveit is „eladták”, így lesz IC 500 „DPD” (futárszolgálat) és IC 504 „Wüstenrot”.

Persingből átépített 361-es

Az IC vonatok tarifája is megváltozik június 15-étől. Másodosztályú jegyek vásárlásakor lesz egy újabb árkategória (D), ami olcsóbb lesz az eddigi legolcsóbb árkategóriától. A lehető legolcsóbb jegyet nem akkor kaphatunk majd, ha elég hamar váltunk jegyet, hanem egyes járatokon, bizonyos napokon lesz elérhető (általában a legkevésbé kihasznált járatokon és időfekvésben). Ellenben a legkihasználtabb InterCityken csak drága jegyek kaphatók majd. A szlovákiai IC vonatok új tarifája itt található.

Június 15-étől megszűnik továbbá a Nyitra és Nagyszombat között közlekedő IC Busz szolgáltatás, a vassúttársaság ezt a lépést a gyér kihasználtsággal indolkolja. Az IC Buszok Nagyszombati átszállással alakítottak ki csatlakozást Pozsony és Kassa felé IC-vel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek