Ismét dolgozik a 317-es remot Csörgő

Károly Szabolcs   ·   2019.05.20. 15:00
400px_418_317

A még 1979-ben 1880-as gyári számon épített, DHM 7-6 gyári sorozatú, négytengelyes gépet eredetileg M41 2151-es pályaszámmal gördült ki a Ganz-MÁVAG gyárkapuin. A MÁV 1979. április 3-án vette állagba, Szentesre állomásították. A gépet a kétezres évek első felében a MÁV beválaszotta aközé a harmincöt M41-es közé, amelyeket új, környezetbarát Caterpillar 3512B HD SC típusú dízelmotorral terveztek ellátni, ezzel a járművek élettartamát tíz-tizenöt évvel meghosszabbító remot-program részeséve vált. A többek között klímabeépítést és megújult vezetőpultot is magába foglaló korszerűsítésen 2004-2005 során esett át. 2005. augusztus 19-én már megújulva, M41 2317-es pályaszámmal állt ismét forgalomba. Új honállomása a remot-Csörgők egyik legnagyobb bástyája, Szombathely lett.

A nyolc évig üzemképtelen 317-es remot Csörgő ismét használható, Meszár András Szombathelyen kapta lencsevégre a megújult dízelgépet

Túl hosszú aktív karrier azonban nem adatott neki a nyugati végeken: öt és fél év után, 2011 márciusának végén súlyos motorhiba miatt leállt, a szombathelyi parajosba helyezték „elfekvőbe”. 2012 nyarán a helyzete tovább súlyosbodott, fenntartásból kivont státuszba került. További sorsa felől semmit nem lehetett tudni. Az országosan eső-kelő Csörgők helyzetét látva a MÁV-Start néhány hónapja úgy döntött, mégis lábra állítják a felújítva nem túl sokat használt gépet, ezért a remotorizált Csörgők nagyjavítását tartalmazó, úgynevezett Top End-vizsgára küldték. A jelenleg 418 317 pályaszámot viselő dízelgép nemrég töltötte be negyvenedik évét, a jeles jubileumra pedig úgy néz ki, hogy különleges ajándékot, új életet kapott ajándékba: május közepén ismét üzemképesen mozgott Szombathelyen.

Előzőleg három és fél éve, 2015 őszén a szintén évekig a miskolci és szombathelyi dögsorban tengődő, miskolci 334-es remotot állították talpra.

A Csörgőkről számos érdekességet megtudhat, ha megvásárolja az Indóház Extra M41-esekről szóló három számát, amelyek a dimag standján elérhetők: ide kattintva az első részt, ide a másodikat, ide pedig a harmadikat lehet megvenni, elektronikus, pdf formátumban.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.