Itt a hatvanegyedik Solaris–Škoda Trollino!

iho/közút   ·   2022.09.23. 09:00
00_solaris_skoda_pest

Megérkezett Budapestre az első vadonatúj Solaris–Škoda Trollino 18 típusú csuklós trolibusz. Az új jármű a szükséges tesztek elvégzése, valamint a papírok megszerzése után tervezetten még az ősszel szolgálatba áll.

A korszerű, alacsony padlós csuklós trolibusz annak a negyvennyolc járműves flottának az első példánya, amely csaknem 2014-es áron kerül a fővárosba. Az új trolik a teljes budapesti trolibuszhálózaton közlekednek majd. A BKK tizenkét szóló és harminchat Solaris–Škoda Trollinót rendelt meg. A trolik a következő hónapokban ütemezetten érkeznek. A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

(fotók: BKK)

Jelenleg hatvan Solaris–Škoda Trollino szállítja az utasokat a fővárosban, minden második csuklós Trollino 18-as. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, a homlokfaluk ugyanakkor megváltozott a legutóbbi modellfrissítéskor – a különbségek már a tavaly érkezett két csuklós járművön is láthatók.

A fővárosi trolibuszpark annak köszönhetően frissül újra, hogy a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó negyvennyolc járművet. A trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek a Fővárosi Önkormányzatnak. Az opció azt is jelenti, hogy csaknem 2014-es áron kerülnek az új trolibuszok Budapestre, a közlekedésszervező 2014. november 14-én kedvező megállapodást kötött a Solaris–Škodával. Egy új közbeszerzési eljárás során hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. A fizetendő ár csak a forint–euró árfolyamromlás miatt emelkedett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek