Javuló eredmények itt és ott: Lufthansa és Emirates jelentések

iho   ·   2017.11.12. 11:15
emluf_cim

Két, Budapest számára is fontos társaságcsoport is közzétette a napokban a friss forgalmi és pénzügyi adatait, mindkét közlemény erősödésről, javuló tendenciákról számol be.

A Lufthansa csoport idén eddig 111 millió utast szállított, többet, mint tavaly egész évben. Ezen túl a társaságok októberi adatai szerepelnek a táblázatokban, a hálózati légitársaságok (Lufthansa, Swiss, Austrian) ebben a hónapban 4,1 százalékos utasszám-növekedést regisztráltak, a diszkont/vegyes modellben működő Eurowings/Germanwings és a Brussels növekedése egészen elképesztő, 75,6 százalékos volt.

Feltehető, hogy ebben a számban nem egyszerűen az utaslétszám bővülése a főszereplő, hanem az is, ahogy a Lufthansa a maga rövid- és középtávú hálózatának jelentős részét „átterelte” már az általa létrehozott diszkont társaságba, erre utal a 70 százalékos kapacitásnövekedési adat. Októberben ugyanakkor már lehetséges, hogy a csődös AirBerlin utasainak egy része is ezeket a low-cost lehetőségeket választotta, és mivel a leállt cég flottájának és vonalainak is jelentős része ezután a Lufthansa-csoporthoz kerül át, feltehetően a következő időszakban ez is alaposan megemeli az adatokat.

Az Emirates most tette kiözzé az első félév számait, csoportszinten az árbevétel 6 százalékkal nőtt 13,5 milliárd dollárra, a profit pedig 631 millióra, maga a légitársaság 6 százalékkal növelte 12,1 milliárdra a bevételt és 111(!) százalékkal emelte 452 millióra a profitot a (március végétől számolt)  üzleti év első felében. Ez a szám pedig azért nagyon fontos, mert a tavalyi üzleti év öt esztendő után először hozott csökkenést a nyereségben, ezért emeli ki az Emirates közleménye, hogy a „tavaly ilyenkor bekövetkezett mélypont után helyreállt a vállalat jövedelmezősége”. Ez pedig a „csoportszinten végrehajtott kapacitásoptimalizálásnak, a hatékonyságjavításnak, a stabil üzleti növekedésnek és a kedvezőbb devizapiaci helyzetnek köszönhető”.

A maguk módján feltehetően ezek a számok alaposan belejátszanak a holnap kezdődő nagy nemzetközi repülőszalon várható eseményeibe: röviden és érthetően fogalmazva, a Dubai-szalon induló szenzációja a nemzetközi repülősajtóban felbukkant hírek szerint az lesz, hogy az Emirates további harminc A380-as kétszintes óriás utasszállítót vásárol, és (a legrégebbi gépek lecserélése mellett) ezt a kapacitásbővítést feltehetően a jövedelmező működés alapozza meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon

Kapcsolódó hírek