Jelentős Inovell-sereget állít forgalomba a Volánbusz

iho/közút   ·   2022.10.27. 12:00
credobus_inovellek_aads_gyor

Száz új Credobus-autóbusszal folytatódik a társaság flottájának fiatalítása. A járművek tizenöt megyében állnak forgalomba.

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport október folyamán megkezdte a száz Credobus Inovell 12 típusú, kéttengelyes, normál padlós, szóló autóbusz szállítását a Volánbusznak. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból ötszáznál is több állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2500 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári–győri gyártású buszok részaránya a hatezer példányos flottában meghaladja a negyven százalékot. A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

Az új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, 15 megye helyközi-távolsági autóbuszvonalain szállítják az utasokat novembertől. Az érintett megyékben a Volánbusz évente mintegy 332 millió utast szállít összesen. Az új autóbuszok közül négy Győr-Moson-Sopron megyébe, a mosonmagyaróvári telephelyre kerül: a Mosonmagyaróvár–Győr, Győr–Csorna, Mosonmagyaróvár–Ásványráró–Győr, Mosonmagyaróvár–Jánossomorja, Mosonmagyaróvár–Csorna és Mosonmagyaróvár–Hédervár viszonylatokra – az itt utazó évi több mint négymillió utas számára színvonalas kiszolgálást nyújtva.

Az Inovell 12 típusú buszok 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak (négyzetméterenként öt fő állóhely-kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, HKIR-kompatibilis fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB-töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében Euro6d előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára elmondta: „A 2010 óta követett kormányzati gazdaságpolitika egyik alapeleme a hazai járműipar támogatása, ezért is öröm, hogy ezt a jelentős közbeszerzést a Kravtex nyerte. A járműipar a gazdaság teljesítményében, a foglalkoztatásban és a kivitelben egyaránt meghatározó jelentőségű szektor. Az utóbbi évtizedben sokat haladtunk előre a buszflotta megújításában: a 2018 óta tartó járműfiatalítási program keretében több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba a jövő év elejéig, több mint 163 milliárd forint értékben, így jelentősen csökkent az állomány átlagéletkora. A járműfiatalítási programot segíti, hogy a Volán-társaságok kétlépcsős integrációjával nőtt a kiadási hatékonyság, kevesebb tartalékra, így összesen kevesebb buszra van szükség. Ez az integráció folytatódik a megrendelői oldalról is. A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. alapjain épül fel az országos közlekedésszervező, amely teljes körű működését 2023-ban kezdi meg. Létrehozásának célja, hogy egységes hálózatban, menetrendben és tarifával tudjon működni a hazai vasúti és közúti közlekedés. Az országos közlekedésszervező feladata lesz az is, hogy pályázatokat írjon ki a helyközi közszolgáltatási buszvonalak üzemeltetésére. Az első pályázatokat már jövőre tervezzük megjelentetni, és néhány év alatt sor kerül az összes vonalra. Ugyancsak az országos közlekedésszervező fogja koordinálni és ellenőrizni az úgynevezett tiszta járművek beszerzésére vonatkozó uniós direktíva betartását a városi, elővárosi buszokra, amely szerint a közbeszerzéseken belül bizonyos, időben is növekvő arányban alacsony kibocsátású, illetve ezen belül teljesen emissziómentes járműveket kell forgalomba állítani.”

Az új Credobus-kocsikat Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója,Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, valamint a Volánbusz-vezér Kruchina Vince adta át (képek forrása: Volánbusz Zrt.)

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a hat éve elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Program komoly lehetőséget nyújtott a magyar gyártóknak, hogy bekapcsolódjanak a hazai közforgalmú autóbuszpark cseréjébe. A Kravtex-Kühne Csoport élni tudott ezzel a lehetőséggel, és 2016 óta több autóbuszt adott át, mint az azt megelőző 17 évben: több mint ezerötszázat. Ma már a Credobus a Volánbusz Zrt. flottájának meghatározó márkája: a kisalföldi buszok részaránya negyven százalék, az összes futásteljesítménynek pedig már a felét teljesítik. A cégcsoport Mosonmagyaróváron és Győrben közel ötszáz embernek ad munkát, a buszgyártáshoz száz magyar kis- és középvállalkozás szállít különféle komponenseket és anyagokat. Az ultrakönnyű Credobus-autóbuszok gazdaságossága közismert: a másfél–három tonnával alacsonyabb saját tömeg közvetlenül legalább tizenöt százalékos üzemanyag-megtakarítást jelent. Ezzel flottaszinten évente ötmilliárd forinttal csökken a közlekedési társaság energiaköltsége.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója kiemelte: a közlekedési vállalat célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Az új járművek folyamatos érkezése jelentős komfortnövekedést eredményez az utazásban. Az új buszok érkezésével a közszolgáltatás szervezése is hatékonyabb: egy új autóbusz akár több régebbi járművet is kiválthat. A társaság fontos szereplő a hazai autóbuszpiacon. Célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy a hazai buszgyártás szereplőivel együttműködve, egy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket.

Győr-Moson-Sopron megyébe 2018 óta összesen 97 új autóbusz érkezett, több mint 8 milliárd forint értékben. A fejlesztéseknek köszönhetően az állomány átlagéletkora 14-ről 11,7 évre csökkent, és mintegy 150 elöregedett járművet selejtezett le a társaság.

A Volánbusz évi közel 17,5 millió járatán 442 milliónál is több utas szállításáról gondoskodik országszerte, folyamatosan fiatalodó és korszerűsödő járműállománnyal. A közlekedési társaság 2018-ban indult járműfiatalítási programjában az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba jövő év elejéig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek