Jelentős zavart okoz a koronavírus a globális logisztikában

iho   ·   2020.02.11. 15:00
gefco_ujrahasznositott_kontener0

Richard Wilding, a Cranfieldi Menedzsment Iskola ellátásilánc-stratégiai professzora arról beszélt: a légi áruszállítás máris a felére esett vissza, és a Jangce folyón zajló szállítás is lelassult. Számos világcég támaszkodik a régió beszállítóira, például az Apple nyolcszáz beszállítója közül 290 kínai, továbbá a régió a világ TV-gyártásának kilenc százalékáért felel. A DHL kutatása alapján Vuhan ipari termelésének fele az autóiparhoz köthető, további negyedét pedig technológiai beszállítók teszik ki.

A koronavírus a logisztikai ágazatot is jelentősen befolyásolja (illusztráció)

A professzor szerint habár a kínai gyárakat már Újév környékén leállították a vírus miatt, a veszély miatt sok üzem még a napokban is be volt zárva. A vállalatoknak ezért sürgősen felül kell vizsgálniuk az ellátási láncaikat annak érdekében, hogy megtudják, mennyire érinti őket a helyzet. Meg kell vizsgálniuk, hol találhatóak a beszállítóik és azok beszállítói, és más beszerzési helyeket kell találniuk, ami habár gyakran költséges, viszont védelmet nyújthat az ilyen zavaró tényezőkkel szemben. Ezen felül valószínűleg még nagyobb erőfeszítéseket fognak majd tenni az automatizálás felé, mivel mennél kevesebb ember dolgozik egy gyárban, annál kisebb a valószínűsége egy ilyen leállás bekövetkezésének.

Az Ayming tanácsadó iroda egyik, működési teljesítménnyel foglalkozó szakembere szerint azonban előfordulhat néhány „kellemetlen meglepetés”, ha a vírus kitörése miatt az importkorlátozások és az elszigetelődési erőfeszítések tovább fokozódnak. A koronavírus miatt szerinte máris „fontos leckét” kellett megtanulni. A jelenlegi helyzet szerint a legtöbb cég túlontúl függ egy vagy két fő beszállítói forrástól. A vállalatoknak tanulniuk kell ebből, és a források diverzifikálása által rugalmas szállítói láncokat kell létrehozniuk. Ha egy vállalkozás több forrással is rendelkezik ugyanahhoz a termékhez, akkor van biztosítása arra az esetre, ha a dolgok rosszul mennének – és amint a jelen példa is mutatja, tudnak rosszul menni – számol be a Logistik Express.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek