Jobbra áll a váltó Morvaországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.11.16. 16:30
362_kiskep

A csehoszági vasútiinfrastruktúra-kezelő társaság (SŽDC) információs kampányában figyelmezteti az utasokat, hogy az eddig megszokottal ellentétben december 9-től jobboldali közlekedési rend lesz érvényben a Břeclav–Přerov–Bohumín vasútvonalon. Ezzel a lépéssel egységesítik a forgalmi rendet az egész ország vasútvonalán.

A SŽDC röplapja a figyelmeztetéssel: Jobboldalon járunk, fel is, le is jobboldalon szállunk!<br>(forrás: SŽDC)

A II. számú felújított vasúti korridor észak-dél irányban számít fontos közlekedési összekötőnek. Európai szempontból is nagyon fontos, hiszen a Bécs/Pozsony–Varsó tengely része. Mai napig „Ferdinándkának” becézik, mivel a szakasz része volt a monarchiabeli Ferdinánd császár Északi Vasútvonalának. A 213 kilométer hosszú vasútvonalon 1841-ben kezdődött a rendszeres vonatközlekedés Leventevár (Břeclav) és Přerov között. Egy évvel később már a Přerov–Lipník nad Bečvou szakaszon is jártak a vonatok. Lipníktől Bohumínig aztán kisebb csúszással, 1847-ben adták át a vasutat. A kétvágányúsítást 1906-ban fejezték be. A szakasz infrastruktúrájának teljeskörű modernizációja 1997-ben kezdődött, s 2004-ben fejeződött be (kivéve a három nagy vasúti csomópontot, Břeclavot, Přerovot és Ostravát, ahol még mindig folynak a munkák).

A szóban forgó vasútvonalon a baloldali közlekedési rendet 1872-ben vezették be, ma sem tudni miért. Mind a mai napig ez a vasúttörténet egyik nagy rejtélye, nincs rá eléggé indokolt magyarázat. Svájcban és Franciaországban megszokott a baloldali közlekedés, viszont Csehországban, Morvaországban és Sziléziában inkább a jobboldali közlekedés dominált már a 19. században is. Igaz, nem ez az egyetlen példa a baloldali közlekedési rendre cseh földön. Az észak-csehországi Chomutov és Cheb állomások között is csak 2006-ban rendelték el a jobboldali közlekedést.

impozáns az oderbergi vasútállomás<br>(Tevan Imre felvétele)

A változásra minden lehetséges módon figyelmeztetnek a csehek. A SŽDC röplapokat helyez ki az állomásokon, a ČD pedig a jegyekre nyomtatja rá a figyelmeztetést, hogy december 9-től jobb oldalon közlekednek a vonatok. A břeclavi és bohumíni posta emlékpecséttel is szolgál majd december 7.–9. között. Vége szakad így egy érdekes helyzetnek, amikor is Prágától Přerovig jobb oldalon, Přerovtól Bohumínig pedig baloldalon közlekedik a távolsági járat.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Lopás a mozdonyparádén

iho/vasút   ·   2012.10.08. 19:43
Túlzott gyűjtőszenvedélytől fűtött „vasútbarátok” – nem véletlen az idézőjel – gondolták úgy, hogy apróbb emléktárgyakkal térnek haza a békéscsabai mozdonyparádéról.
Vasút Nagyvasút

A lenyúzott tigrisbőr

Kemsei Zoltán   ·   2014.06.16. 14:30
A MÁV Zrt., érvényt szerezve a bírósági határozatnak, végrehajtói és rendőri segítséggel átvette a volt Négy Tigris piac területét.