Jöhetnek a Sínpárducok Szlovákiába is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.03.07. 16:15
kiskep

Szlovákiában újra a Škoda a befutó egy vasútijármű-beszerzési versenyen, most a Stadler maradt alul a 160 millió euró értékű tenderben. A szlovák állami személyszállító vasúttársaság 2005-ös fennállása óta ez a legnagyobb értékű várműbeszerzés, amely összesen huszonöt villamos motorvonat leszállításáról szól. A ZSSK a projektet az önrészen kívül uniós forrásokból, kohéziós alapból és az állami költségvetés hozzájárulásából fedezi majd.

fotók: ZSSK

A Škoda Transportation és a ŽOS Trnava járműgyártó cégek konzorciuma összesen huszonöt modern szerelvényt gyárt a szlovák vasúttársaságnak. Ebből tizenhárom rövid, 80 méter hosszú szerelvény (247 ülőhely), és tizenkét 106 méter hosszú szerelvény (343 ülőhely) lesz. A szerelvény mindegyik kocsija két forgóvázas lesz, részben alacsonypadlós kivitelezésben. A gyártónak két éve van arra, hogy mindegyik szerelvényt leszállítsa a megrendelőnek. A vonatok legnagyobb megengedett sebessége 160 kilométer per óra, mindkét Szlovákiában használatos áramrendszer alatt képesek közlekedni.

Az utastér

A vonatok kísértetiesen hasonlítanak majd a Cseh Vasutak által Csehországban már közlekedő RegioPanterekre. A Škoda a nagyszombati járműgyártónál szereli majd össze a vonatokat, kivéve az első két példányt. A többi esetében a kocsiszekrényeket, a forgóvázakat, az elektromos berendezéseket Nagyszombatra viszik, ahol majd végleg összeszerelik őket.

A csomagoknak is lesz elég hely

Az utasok kényelmét a korszerű ülések, konnektorok, LED megvilágítás, modern és tágas WC-k, légkondi és wifi biztosítják. A kétszárnyas széles ajtók a gyors utascserét teszik lehetővé. Modern lesz az utastájékoztató rendszer is, valamint biztonsági kamerákkal is felszerelik a szerelvényeket. Minden szerelvényben lesz mozgáskorlátozottak számára kijelölt hely, valamint babakocsik és kerékpárok szállítására alkalmas tér is. A szerelvényeket megint csak nem a magyarlakta területeken, hanem a Zsolnai Kerületben tervezik üzemeltetni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek