Jön a Debrecen–Nagyvárad tram-train

MTI   ·   2018.11.23. 18:30
derkerlcim

A közlekedési infrastruktúra fejlesztésének egyik elsődleges célja Magyarország versenyképességének javítása – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Mosóczi László, a XX. Nemzetközi Közlekedési Konferencián tartott nyitóelőadásában elmondta: ennek érdekében bekötik a megyeszékhelyeket, megyei jogú városokat a gyorsforgalmiút-hálózatba, javítják a Duna és a Tisza átjárhatóságát, a gyorsforgalmi utakat pedig megépítik az országhatárokig ott, ahol a szomszédos országban is megvalósul a kapcsolódó beruházás.

A cél az, hogy 2030-ra Magyarország bármely pontjáról harminc percen belül elérhető legyen a gyorsforgalmiút-hálózat legközelebbi szakasza. 2022-ig Magyarországon négyezer milliárd forintot fordítanak útépítésre, ötvenöt százalékát hazai forrásból.

Nagyváradon és Debrecenben is van villamoshálózat, de vasutat részben célszerű építeni a két város közé (fotó: Horváth Krisztián)

Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a vasútnak kiszámítható és megfizethető szolgáltatást kell nyújtania az utazók és az áruszállítás számára. Ezért 120–160-as sebességre alkalmas pálya kiépítésével javítják a megyeszékhelyek vasúti megközelítését. Fontos cél az árufuvarozásban az ország tranzitszerepének erősítése, a határon túli nagyvárosok vasúti elérhetőségének javítása, Budapest és térsége vasúti infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a hiányzó szakaszok villamosítása és a digitalizáció.

A jelenleg zajló beruházások közül kiemelte a Hódmezővásárhely-Szeged tramtrain beruházást (nyitóképünkön), amelyet a kormány mintaprogramnak tekint. A következő lehetséges fejlesztésként a Debrecen-Nagyvárad közötti tramtrain kapcsolat kiépítését említette.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy rövidesen a nagy forgalmú vonalakon, elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben megjelennek az első emeletes motorvonatok.

Több nagyvárosban korszerű átszállási lehetőséget biztosító intermodális csomópont kialakítását tervezi a kormány, ezek közül az első, a kaposvári kivitelezése már folyik.

A kormány a következő hetekben dönt az iskolabuszprogramról, amely keretében reggel és délután az intézményekbe, napközben kulturális és sportrendezvényre szállítják majd a diákokat. A kistelepülések népességmegtartó-képességét javító, első kísérleti projektek a debreceni és kecskeméti tankerületben indulnának el.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek