Kaukázusi KISS-ek

iho   ·   2015.05.17. 08:45
400px_ady_stadler_kiss

A körülbelül hetvenmillió euró értékű megállapodást május tizenharmadikán, a Bakuban megrendezett TransCaspian 2015 elnevezésű szállítási és logisztikai vásáron írta alá a Stadler Rail vezérigazgatója, Peter Spuhler és az ADY elnöke, Javid Gurbanov – jelenti az International Railway Journal.

A széles, 1520 milliméteres nyomtávú villamos motorvonatokat a fővárost Sumqayıttal összekötő, jelenleg átépítés alatt álló, 43 kilométer hosszú vasútvonalon tervezi használni a vasúttársaság. A járművek lényeges minőségbeli javulást hoznak el, kielégítve az egyre növekvő utazási igényeket. A 3,3 kilovoltos egyenáramról üzemelő, négyrészes szerelvényen 396 utas foglalhat helyet, közülük nyolcvannégyen business-osztályon.

Azerbajdzsán nemzeti vasútja, az ADY öt kétszintes KISS-szerelvényt rendelt a Stadlertől<br>(forrás: Railway Gazette)

Az első két azeri KISS a tervek szerint júniusban érkezik meg a kaukázusi országba. A járművek a Baku és Korogulu között szállítják majd az utasokat a június 12–28. között Bakuban megrendezendő első Európa Játékok alatt. A fennmaradó három szerelvényt 2016 januárjában veheti át az ADY. A motorvonatokat az azeri kormány vasútfejlesztésre irányuló állami programja finanszírozza. Az orosz AeroExpress után az ADY a második vasúttársaság, amely széles nyomtávú KISS-t rendelt a Stadlertől.

A svájci gyártó tavaly júniusban kötött először szerződést az azeri vasúttársasággal, akkor harminc háló- és étkezőkocsira kapott megrendelést százhúszmillió svájci frank értékben. A Stadler potenciális piacot lát az 1520 milliméteres nyomtávot használó, kelet-európai és ázsiai vasúti piacokban. Ennek kiszolgálásához tavaly közös vállalkozást hozott létre az azerbajdzsáni Nemzetközi Vasúti Elosztóval, továbbá egy járműgyártó egységet húznak fel az Azerbajdzsánban található Gäncäban – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek