Kerékpárosoknak kedvez a nyári menetrend

iho   ·   2013.06.14. 13:30
Fot20III00

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ez elsősorban a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalmat hivatott megfelelő módon kiszolgálni, írja közleményében a MÁV-Start.

Csökkenő menetidő

Június 15. és augusztus 25. között nyári menetrend lép életbe a vasúton. A Tárnok–Székesfehérvár-szakasz pályafelújításának köszönhetően az elmúlt évek felhalmozódott pályaromlásaiból következő menetidő-növekedést részben már sikerült kompenzálni. A fővárosból például Balatonfüredre a leggyorsabb eljutás mintegy húsz perccel rövidült, a déli partra pedig tizenöt perccel csökkent a gyorsvonatok menetideje, állítja a közlemény. Idén nyáron a legjelentősebb változást a Balaton északi partjára közlekedő vonatok új menetrendi struktúrája jelenti.

A Balaton északi partja

A Balaton északi partja felé Budapestről 19 közvetlen vonat biztosítja az eljutást. Idén nyáron a Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca-vasútvonalon jelentősen bővül a kínálat. Ennek lényege a Budapest környékén már bevált zónázórendszer. A vasútvonalon a zónahatár Balatonfüred lett. A vonalon háromféle új vonattípus közlekedik, ezek a könnyebb beazonosítás érdekében nevet is kaptak:

Kék hullám: Budapest és Tapolca között kétóránként közlekedő sebesvonat, amely a leggyorsabb vasúti eljutási lehetőséget biztosítja a Balaton északi partjára. A vonatokban légkondicionált, wifis intercitykocsi és tizenhat kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító kocsi is közlekedik. (A név a kék színű vagonokra utal.)

Tekergő: Budapest és Tapolca közötti gyorsvonat, amely – ahogy a neve is mutatja – a kerékpárosok igényeit is figyelembe véve, több mint harminc kerékpár szállítására kialakított kocsival közlekedik. Ez a vonattípus alkalmas a csoportos utazási igények kielégítésére is. Az együttes elhelyezést és a rendkívüli, menetrendtől eltérő vonatmegállítást a csoportok számára akár külön térítés nélkül biztosítja a vasúttársaság.

Újdonság a kerékpárral Balatonra utazók számára, hogy mind az északi, mind pedig a déli parton – a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatokban – külön, a kerékpárok fel- és lerakásában segítséget nyújtó vonatkísérők is lesznek. Ezek a vonatok biztosítják a közvetlen balatoni eljutást Kelet- és Nyugat-Magyarországról is.

Egyes Tekergő vonatok (2013. július 6-tól) szombatonként és vasárnaponként Jubileumi vonatként közlekednek. Az egyik legszebb dízelmozdonyként számon tartott, idén ötvenéves, és a menetrend szerinti forgalomban már nem közlekedő, legendás, svéd Nohab-mozdony vontatta szerelvény egy múltidéző kínálatú étkezőkocsival fog közlekedni, így hangulatos időutazásra ad lehetőséget.

Katica: Budapest és Balatonfüred között kétórás ütemben közlekedő sebesvonat, amely Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonatokat korszerű Desiro-járművekből állítják ki, ezek piros színére utal a név. A motorvonatokba babakocsival és kerekes székkel is kényelmesen fel lehet szállni.

A zónázó Katicák Desirók lesznek<br />(fotók: MÁV)

A Balaton déli partjának vasúti közlekedése

A déli partra kétóránként indulnak a főváros felől a gyorsvonatok, amelyek egy-egy légkondicionált intercitykocsival és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek. Emellett naponta több közvetlen sebesvonat is az utazók rendelkezésére áll, ezek a tóparton minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

Az Ezüstpart Expressz Miskolc és Balatonszentgyörgy között fog közlekedni, felújított kocsikkal. A vonat ötvenkét férőhelyes, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.

Az Aranyhíd Expressz Szeged és Fonyód között közlekedik, és közvetlen eljutást biztosít Szegedről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról és Ceglédről a Balatonhoz. A vonat első osztályú kocsikkal közlekedik, amelyek másodosztályú jeggyel igénybe vehetők, ezen felül kerékpár szállítására alkalmas kocsit is továbbít.

Egy új vonatpárral jelentősen javul Győr és az Északnyugat-Dunántúl összeköttetése a Balaton déli partjával, Győr és Siófok között biztosítva a közvetlen vasúti utazást. A vonat a Balatonnál mindenhol, a Székesfehérvár–Komárom-vonalon pedig a nagyobb településeken áll meg.

A balatonfenyvesi kisvasúton egész nyáron egy, a kirándulók igényei szerint beállított, erősítő vonat is közlekedik mindennap.

Átlós vonatok, Bagolyvonatok

Nemcsak a déli parthoz, hanem az északihoz is el lehet jutni közvetlen, átlós vonatokkal mind a déli, mind az északkeleti, mind pedig a nyugati országrészből – a többi között – Szombathelyről, Miskolcról, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is.

Újra közlekednek a Bagolyvonatok csütörtök, péntek és szombat éjszakánként: egy pár a Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár a Déli pályaudvar és Fonyód között, Budapestről késő éjszaka, a Balatonról pedig a hajnali órákban indulva. A Bagolyvonatokon az utasok védelme és a vagyonbiztonság érdekében vasútőrök is utaznak, továbbá esetenként a vasútőrökön kívül rendőri járőrszolgálat is lesz a vonatokon, mint ahogy a nagyobb vasútállomásokon is. A többi balatoni járaton is megerősíti a vasúttársaság a biztonsági szolgálatot, erre a fesztiválok idején is lehet számítani.

Vonatozás hajózással és kerékpáros-túrajegy

A nyári hónapokban a kerékpárosok és a hajózást kedvelők is kedvezményesen utazhatnak a vonatokon a kerékpáros-túrajegy és a Balaton-mix jegy révén. A kerékpáros-túrajeggyel az ország bármely területéről, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni és a bicikliket elszállítani, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A Balaton mix jegy pedig a Balaton körüli vasútvonalakon és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járatain jogosít korlátlan számú utazásra és kerékpárszállításra. Ezen felül a Balatonhoz való eljutásra ötvenszázalékos kedvezményű jegy váltható, továbbá féláron lehet utazni a balatonfenyvesi kisvasúton is.

A nyári időszakban hoszteszek segítik az utasokat a budapesti főpályaudvarokon az egysoros sorban állásnál, illetve menetrendi információk nyújtásával a Balaton partján, tizenegy helyszínen: Tapolcán, Keszthelyen, Badacsonyban, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Fonyódon, Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban, Balatonbogláron és Balatonföldváron.

A nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-Start honlapján, a menetrendkönyvhöz is átvehető már a nyári menetrendet is tartalmazó második pótlék.

Kapcsolódó hírek