Két napnyi zöldbuszteszt a 105-ös vonalon

iho/zöldút   ·   2020.09.16. 15:45
00_elektromos_man_tesztje

Egy MAN Lion’s City 12E típusú autóbuszt tesztelt a BKK.

Budapest és közlekedésének fenntartható fejlődéséhez, illetve élhetőbbé tételéhez elengedhetetlen, hogy a környezettudatos technológiák felé forduljunk – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében, amelyet az e105-ös busz tesztje kapcsán adtak ki. Két napon át a csúcsforgalomban tesztelhette a fővárosi utazóközönség a „közlekedésének jövőjét meghatározó Budapesti Mobilitási Tervvel összhangban a legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos hajtásláncú városi autóbuszt”.

Az MAN nagyszabású termékbemutatót szervezett a napokban Magyarországon, ennek keretében a zalaegerszegi ZalaZone-on mutatták be az újgenerációs, tisztán elektromos, alacsonypadlós MAN 12E városi autóbuszt. A budapesti teszt a BKK és a gyártó együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Ismert, Budapest közgyűlése 2019-ben elfogadta a Budapesti Mobilitási Tervet (BMT), ennek egyik fontos célkitűzése a környezetbarát járműtechnológiák elterjedésének ösztönzése.

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a BMT a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a két napos fővárosi járműteszt a Budapesti Mobilitási Tervvel és az EU célkitűzésével is összhangban volt.

Amit a buszról tudni kell

  • Hosszúság: 12,2 méter.
  • Hajtás: központi villanymotor 160 kW tartós és 270 kW maximális teljesítménnyel, 2100 Nm maximális nyomatékkal.
  • Hatótávolság: 200–270 kilométer.
  • Akkumulátor: 480 kWh kapacitás a 6 moduláris lítiumakkumulátor-modulnak köszönhetően. Töltési teljesítménye maximum 150 kW, töltési ideje körülbelül 3 óra.
  • Opcionális biztonságtechnikai felszereltségek: adaptív tempomat, sávtartó asszisztens, holttérfigyelő rendszer. A buszban huszonkilencen tudnak leülni, összesen kilencven utast tud szállítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek