Kezdődik a Costa Concordia mentése

MTI/iho   ·   2013.09.12. 18:18

A Costa Concordia luxushajó 2012. január 13-án futott zátonyra az olasz partoktól nem messze, Giglio szigeténél. Az azóta is a jobb oldalán fekvő hajó kiegyenesítése 10-12 órán át fog tartani. A hajóroncs felállítását az olasz-amerikai Titan Micoperi cég vállalta el, A zátonyra futott hajótestet az a kát szikla tartja, amelyek a végzetes sérülést okozták. A munkák már 2012 nyara óta tartanak, a tengerfenékre épített, mintegy tizennyolcezer tonnás pódium megépítése egy évet vett igénybe.

A munkákban ötszázan vesznek részt, a százhúsz búváron kívül hatvan logisztikai-biztonsági szakember, ötven mérnök és a római La Sapienza tudományegyetem tíz biológusa is. Az egyenesbe állítást a hajó elvontatása követi majd, utána valószínúleg a toszkániai Piombino kikötőjében fogják szétvágni. A feltehetőleg a hajón maradt két holttest megtalálása is a munkák kiemelt feladatai közé tartozik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek