Kezdődik a Dugonics és az Árpád tér felújítása Szegeden

iho/közút   ·   2012.06.05. 09:41

Szerdától lezárják a Somogyi, a Toldy, az Eötvös, az Apáthy utcát, valamint a Dugonics tér parkját és az Árpád teret Szegeden. Kezdődik a Dugonics tér és környékének 730 milliós felújítása – írja a Délmagyar.hu.

A tervek szerint elkezdődik csütörtökön a Dugonics tér és környékének felújítása. A kivitelező már átvette a munkaterületet a várostól, és holnap felvonul a területen, hogy előkészítse a közműmunkákat, burkolatcserét és kertészeti átalakításokat. Az építkezés a Dugonics és Árpád teret, illetve a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcát érinti.

A Dugonics téri parkban rendezett sétányokat építenek ki, megújul a tér rektori épület előtti része. Az Árpád téren megszűnik a parkolás és az autós áthajtás, helyette szabadidős játék- és pihenőtér lesz fákkal, víz-, fény- és látványelemekkel, ülőfelületekkel. A Somogyi utca aszfaltos, kétsávos utca marad; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon viszont csak az ott lakók mehetnek be a körforgalom és a Kárász utca közötti szakaszra.

A Toldy utcát két sávon használhatják az autók a Somogyi utca felől, zsákutcaszerűen. Az Eötvös utcába gyalogosok, kerékpárosok és áruszállítók mehetnek be a Zrínyi utcából. Az Apáthy utcába csak célforgalmat engednek, szintén zsákutcaszerűen a Zrínyi utcából.

A Dugonics tér és környéke rekonstrukciója a 2,25 milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park projekt utolsó eleme. Határidő: év vége. A projektben eddig elkészült a Semmelweis utca és környéke felújítása. A Dugonics tér kivitelezési munkáit a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. végzi 730 millió forint értékben.

Szerdától várhatóan lezárják a Somogyi utcát a Tisza Lajos körúttól a Zrínyi utcáig, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcát, valamint az Árpád teret és a Dugonics téri parkot. Akinek nincs dolga a belvárosban, jobb, ha elkerüli a kiskörúton belüli utcákat, és helyette a Tisza Lajos körutat, a nagykörutat vagy a rakpartot választja. A Belvárosi híd továbbra is a Stefánia–Híd utca vagy az Aradi vértanúk tere–Zrínyi utca–Somogyi utca–Oskola utca irányban elérhető.

Az Oskola utca átmenetileg kétirányú lesz; parkolni tilos, a kerékpárforgalom változatlanul haladhat. Az átépítés alatt álló Toldy, Eötvös és Apáthy utcában, illetve az Árpád téren szintén megszűnik a parkolás. Autókat letenni a Dugonics tér BÁV és szökőkút közötti részén és a Zrínyi utcában lehet. Célszerű a kiskörúton kívül hagyni a járműveket, például a Honvéd téri parkolóházban.

A most kezdődő első ütemhez tartozó Somogyi, Toldy és Eötvös utca befejezése október közepére várható, az Apáthy utca és az Árpád tér, valamint a Dugonics téri park év végére készül el. A második ütemben a Dugonics téri szökőkút környezete szépül meg, ehhez a város július közepe és szeptember közepe között adja át a munkaterületet. A Dugonics tér BÁV és nagyáruház közötti részén előreláthatólag szeptember közepe és november közepe között kezdenek dolgozni az építők, a befejezés ugyancsak év végére várható.

Kapcsolódó hírek