Kié a vágány?

Kemsei Zoltán   ·   2014.09.08. 18:45
00kicsi

A Bihari utcai egyvágányú szakaszt fel kellett számolni a 3-as villamos vonalán: ez tény. Úgyszintén tény, hogy a kiterjedt kőbányai iparvágány-hálózatót már régóta nem használják. Logikusnak tűnt volna tehát, hogy a villamos pályafelújításával egy időben a keresztezést is kiemelik, így már csak a felvételi épület bádogtáblája emlékeztet majd a valaha forgalmas iparvágányokra.

Amikor még egy villamosvágány keresztezett már csak egyetlen vasúti vágányt<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A legnagyobb meglepetésre azonban nemcsak a villamospálya újult meg, hanem vadonatúj kereszteződést is kapott Kőbánya-Hizlaló. A BKK eredeti terveiben, továbbá a tender kiírásában sem szerepelt a kereszteződés visszaépítése, végül a MÁV ZRt. üzletpolitikai és anyagi megfontolások miatt kérte a nem használt kereszteződés fenntartását. A MÁV Zrt. a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a teljes elbontás magas költségei miatt döntött így, ámde ez – mivel rég nem használt sínekről van szó – nem tűnik túlzottan logikusnak.

A tehermozdonyok színjéhez villamosított vágány vezetett

Az ördög a részletekben rejtőzhet: hiába nem használják a hálózatot, a bontáshoz is komoly tervezési, engedélyeztetési folyamatokon kell végigmenniük a társaságoknak. Az ugyanis nem elég, ha egyszerűen csak kiemelünk egy kereszteződést, papíron a teljes vágányhálózat bontása is szükségessé válna ebben az esetben, nem is beszélve az utómunkálatokról, a talaj elegyengetéséről, az esetleges mentesítésekről (vegyianyag-átfejtő is működött többek közt a környéken). A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van a későbbi felszedéskor a villamosra elrendelendő vágányzár, egy nem használt keresztezés megszüntetése, a vágány kiemelése, plusz még a jelenleg a villamos közlekedését lassító sebességkorlátozás sem tesz jót a BKK-nak. Félő azonban, hogy a most elhalasztott bontásnál jóval magasabb költségekkel lehet majd mindezt megoldani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek