Kiemelik a Baltic Ace-t

iho   ·   2013.08.11. 09:00
00

A holland kormány hamarosan pályázatot ír ki a tavaly decemberben elsüllyedt Baltic Ace kiemelésére. A 2007-ben Gdyniában vízre bocsájtott autószállító (Ro-Ro) hajó ugyanis veszélyezteti a rotterdami kikötő forgalmát. A mentési műveletre a tervek szerint 2014-ben kerülhet sor.

A haláltusáját vívó Baltic Ace

A valamivel több, mint 23 ezer tonna vízkiszorítású, 18,9 csomós (35 kilométer per óra) sebességre képes hajó ugyanakkor a környezetre is kockázatos lehet: tartályaiban ugyanis 540 ezer liter gázolaj van, és a rakomány sem hat közömbösen a környező életterekre. Az egyes fedélzeteken 1400, eredetileg az orosz piacra szánt Mitsubishi személyautó korrodálódik.

A Corvus J orrésze az ütközés után

Mivel a hajó tulajdonosa, a Man szigetén bejegyzett Baltic Highway Limited (Ray Car Carriers Ltd) már korábban jelezte, hogy nem tervez további beavatkozást, és gyakorlatilag lemondott a roncsról, a holland kormány léphet az ügyben: a kiemelés költségeit a rijkswaterstaat és a Baltic Highway Limited közösen fedezi.

A Baltic Ace útja az ütközésig

Kétezertizenkettő december 5-én este, rossz látási viszonyok és erős hullámzás közepette a bahamai zászló alatt hajózó, nassaui bejegyzésű Baltic Ace a Corvus J konténerhajóval ütközött. A Zeebrugge-ből induló és a finnországi Kotkába tartó Ro-Ro a nagyerejű ütközés következtében felborult, majd a sekély vízben negyedóra leforgása alatt elsüllyedt. A 24 fős legénység öt tagja meghalt, hatot eltűntként tartanak nyilván. A roncs mintegy 50 kilométerre fekszik a holland partoktól.  A vizsgálatok szerint a Baltic Ace tragédiáját emberi mulasztás okozta.

Kapcsolódó hírek