Kínos lista Indiából

iho/repülés   ·   2011.10.24. 16:08

A tenderekkel foglalkozó weblapon megjelent kiíráshoz ugyanis csatolták az indiai hadsereg keleti (1081 helyszín) és északi (1075 helyszín) támaszpontjainak, előretolt bázisainak, megfigyelőpontjainak pontos koordinátáit. Indiától északra és keletre pedig Pakisztán és Kína található, akik meglehetősen hűvös viszonyt ápolnak a nagyhatalmi státuszra törő országgal.

A kiírás szerint magán-légitársaságok ajánlatát várják légi szállítási kapacitásokra az egyes támaszpontok, bázisok, repülőterek között. S éppen itt kezdődött a probléma: a szóba jöhető helyszínek mindegyikének földrajzi adatait (szélességi, hosszúsági koordináták, magasság) csatolták a kiíráshoz. Ez érthető módon kiverte a biztosítékot a nemzetbiztonsággal foglalkozók körében: ezeket a bizalmas adatokat nem szokás mindenki számára letölthető módon nyilvánosságra hozni. Főleg nem a legérzékenyebb földrajzi területeket illetően. A védelmi minisztérium illetékesei mindenesetre igyekeznek csillapítani az aggodalmakat. Véleményük szerint az internet és a Google Earth szolgáltatás segítségével úgyis könnyen megtalálhatóak ezek az objektumok.

Most már ismert helyen áll az indiai Cheetah? <br>(fotó: wikimedia.org)

A magáncégek bevonására pedig szükség van: az indiai légierő nem rendelkezik ahhoz megfelelő helikopteres szállítási kapacitással, hogy télen, amikor az időjárási viszonyok miatt számos út járhatatlanná válik, ellásson minden támaszpontot, előretolt helyőrséget a levegőből. Ehhez civil helikopterek bevonása is szükséges.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.