Létszámleépítés és bércsökkentés a Cseh Vasutaknál

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.01.19. 18:00
Pendolino szeli a téli fagyos levegőt

A világjárvány miatti veszteség drasztikus lépésre kényszeríti a cseh állami vasúttársaságot.

A Cseh Vasutak vállalati csoport vezetősége a napokban döntött arról, hogy a világjárvány okozta kedvezőtlen gazdasági helyzetben egyes alkalmazottai bérét csökkenteni kénytelen, sőt az adminisztratív állások egy részét meg is szünteti. Ennek értelmében Csehország egyik legnagyobb munkáltatója létszámleépítéshez és bércsökkentéshez folyamodik. A cégcsoport vezérigazgatója, Ivan Bednárik a vállalati havilapnak adott interjújában beszélt arról, hogy sajnos ezek a lépések elkerülhetetlenek, hiszen a koronavírus-járvány miatti kormányintézkedések az utasok drasztikus csökkenéséhez vezettek 2020-ban. A cégcsoport tavaly négymilliárd cseh korona veszteségbe sodródott emiatt.

A vezérigazgató szerint az alkalmazottak 90 százalékát nem érinti majd az egyelőre még csak tervezett, és egyeztetés alatt álló bércsökkenés nem érinti, mert havi keresetüket a kollektív szerződés értelmében, bérsávok szerint határozzák meg. A bérek csökkentését csupán a szerződéses havi bért keresők esetében tervezik, ezek zöme adminisztratív pozíciókban vannak, különböző szakértőkként dolgoznak például a vezérigazgatóságon. A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint körülbelül 700 alkalmazott szerződéses bérének csökkentése várható.

A vállalatnál a hatékonyság további növelése érdekében néhány adminisztratív jellegű állást meg is szüntetnek. A kommunikációs főosztály arról tájékoztatta az iho.hu-t, hogy náluk is felére csökkentették a költségvetést, sőt egy alkalmazottjuktól kénytelenek voltak megválni. Több projektet felfüggesztettek, a periodikusan megjelenő vállalati lapok kiadását megvágták.     

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.