M3: az Arany János utcán és a Ferenciek terén csak áthalad a metró március 9-étől

iho/vasút   ·   2020.02.26. 09:05
m3metro0

A Ferenciek tere és az Arany János utca állomáson nem áll meg az M3-as metró március 9-től, mert a két állomás felújításával elkezdődik a vonal belvárosi szakaszának rekonstrukciója. Ahogy a BKK korábban közölte, a Nagyvárad tér és Lehel tér közötti középső szakasz teljes lezárására csak a déli szakasz átadása után, várhatóan ősszel lehetséges, addig azonban már lezárva marad a Ferenciek tere és az Arany János utca állomás is.

(illusztrációk, fotó: BKK)

 

A Ferenciek tere és környékének közlekedése

A Ferenciek tere és környéke elérését továbbra is biztosítja a felszíni kötöttpályás közösségi közlekedési hálózat – a megszokottnál sűrűbben induló 2-es villamos a Duna-parton, illetve a 47-es és a 49-es villamos az Astoriánál –, továbbá a Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd útvonalon rendkívül sűrűn közlekedő buszjáratok. A Hegyalja úti, az Attila úti és a dél-budai autóbuszokról a 2-es villamos a Március 15. téren átszállva érhető el. A kényelmes utazás érdekében mind a kiskörúti villamosok, mind a Rákóczi úti buszjáratok rendelkeznek szükség esetén forgalomba állítható tartalék járművekkel.

A BKK a Ferenciek tere metróállomás lezárása miatt javasolja, hogy a Buda felől, vagy Buda felé utazók a Deák Ferenc tér, a Kálvin tér vagy az Astoria csomópontban történő átszállással tervezzék utazásukat az M2-es, az M4-es metróval, vagy a Rákóczi úton közlekedő buszokkal.

A lezárt állomás környéke elérhető továbbá

  • a 15-ös és 115-ös autóbusszal a Kálvin térről;
  • a szomszédos metróállomásoktól gyalogosan: a Kálvin térről 6–8 perces, az Astoriától 4-5 perces, a Deák Ferenc térről és a Vörösmarty térről pedig egyaránt 8–10 perces sétával,
  • biciklivel a forgalomcsillapított, mindkét irányba biztonságosan kerékpározható Kecskeméti utcán és a Petőfi Sándor utcán keresztül;
  • valamint MOL Bubi közbringával: a Ferenciek tere és a szomszédos megállók környékén is található gyűjtőállomás. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.

 

Az Arany János utca és környékének közlekedése

Az Arany János utca metróállomás lezárásával egyidőben – már március 7-étől, szombattól – a Deák Ferenc térig meghosszabbítják a 72-es és a 73-as trolibusz útvonalát, segítve így nem csak a Nyugati pályaudvar, hanem a Deák Ferenc tér felől is a lezárt metróállomás környékének megközelítését. A környezetbarát trolibuszok az Arany János utca és a Deák Ferenc tér között felsővezeték használata nélkül közlekednek.

A környék elérhető továbbá

  • a 9-es autóbusszal a Deák Ferenc tér és a Nyugati pályaudvar felől egyaránt;
  • a szomszédos metróállomásoktól gyalogosan: a Deák Ferenc térről 7-8 perces, a Kossuth Lajos térről és a Nyugati pályaudvartól egyaránt 11–13 perces, Bajcsy Zsilinszky út felől pedig 5 perces sétával;
  • biciklivel a Bajcsy-Zsilinszky úton húzódó kerékpárúton;
  • valamint MOL Bubi közbringával: az Arany János utca és a szomszédos megállók környékén is található gyűjtőállomás. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.

 

Nem kell új jegyet érvényesíteni

A lezárt metróállomások környékére utazók a metrón kezelt jegyekkel igénybe vehetik a Kálvin tér és a Nyugati pályaudvar között közlekedő felszíni járatokat, továbbá az Astoria és a Ferenciek tere közötti autóbuszokat.

 

Az M3-as metró közlekedési rendje

Az M3-as metró hétvégén továbbra is a Lehel tér és Újpest-központ között közlekedik, a kimaradó szakaszon az M3-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Ferenciek terét nem érinti. A 72-es trolibusz változatlanul az Orczy térig közlekedik.

Utazásuk megtervezéséhez érdemes a BKK Futár alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig – így az Arany János utca és a Ferenciek tere állomás lezárása idején is – az optimális útvonalat ajánlja fel úti céljuk megközelítéséhez.


Az M3-as metró középső szakaszának felújításáról

A metrófelújítás legnehezebb része még hátravan: a metróvonal középső szakaszához tartozó mélyvezetésű állomások (Nyugati pályaudvar–Semmelweis Klinikák) korszerűsítése. A belvárosi rész a legrégebben épült szakasz, ami szerkezetében és kialakításában is különbözik az északi és déli vonalszakasztól.

A középső szakasz felújítására vonatkozó kiviteli szerződés megkötését hosszas tárgyalás előzte meg, a rekonstrukció legösszetettebb feladatainak megvalósítása érdekében pedig egy olyan műszaki javaslatot fogadtak el a partnerek, amely keretében két-két állomás korszerűsítése már a teljes szakasz lezárása előtt elkezdődik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.