M4-es autóút: épül a másik irányból is!

iho/közút   ·   2016.11.20. 18:45
m4-es_epul0

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósul meg az M4 gyorsforgalmi út, Üllő–Cegléd közötti szakaszának építése”olvasható a NIF honlapján. A negyvennégy kilométer hosszú szakaszt két ütemben építik meg.

A nyílt közbeszerzési eljáráson az első Üllő–Albertirsa harminc kilométeres szakaszra a Duna Aszfalt Kft.–EuroAszfalt Kft. adta a legolcsóbb árajánlatot, 52 milliárd 100 millió forintot. A második ütemben épül meg az Albertirsa–Cegléd tizennégy kilométeres szakasz, itt a Colas Út, Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítési Kft. együtt nyert, 20 milliárd 480 millió forintért.

Lesz, ahol teljesen új 2×2 sávos szakasz épül, máshol a 2×1 sávos utat újítják föl, illetve olyan is lesz, ahol a 2×2 sávos szakaszokat újítják föl, lásd a térképet; itt új ablakban nagyíthatóan nyílik meg. Összesen kilenc új különszintű csomópont létesül. Komplex pihenő épül Cegléd térségében, egy egyszerű pihenő pedig Pilis közelében. Az út megépítésével tehermentesül az átmenő forgalom alól Monor, Monorierdő, Pilis Albertirsa, Ceglédbercel, Cegléd.

(térkép: NIF Zrt. Facebook-oldala)

Az útszakaszok megépítéséhez szükséges forrást hazánk költségvetése biztosítja. A nyertes vállalkozókkal a szerződéskötés december elején várható, a kivitelezési munkálatok időjárás függvényében 2017 elején megkezdődnek. A teljes szakasz kivitelezése 2019. harmadik negyedévére fejeződik be.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az M4-es utolsó szakasza 15 milliárdból épül. Az átlátszón jelent meg, hogy Berettyóújfalu–Nagykereki (országhatár) tendert a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. nyerte. Itt a munkálatok előreláthatólag tizennyolc hónapig tartanak majd a nagyjából harminc kilométeres szakaszon. A kiírás szerint a két cég feladata lesz a 2×2 sávos autópálya megépítése mellett a Berettyóújfalu mérnökségi telep és autópálya-rendőrség kivitelezése is. Az átlátszó munkatársa, Erdélyi Katalin ugyanakkor megjegyzi „a két vállalkozás viszont tulajdonképpen egy, ugyanis a Hódút a Duna-csoport tagja, tulajdonosa pedig a Duna Aszfalt és maga Szíjj László is személyesen.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek