Magyar diákok haltak meg az olaszországi buszbalesetben

MTI/iho   ·   2017.01.21. 07:26
magyar_diakok_buszbalesete0

14:54 Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt – mondta el a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek. Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.

A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak – tette hozzá. A cég tulajdonos-ügyvezetőjét nem tudta elérni az MTI.

13:20 A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott. Tóth Gábor, a középiskola igazgatója megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint ötvennégyen voltak a buszon.

– Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra – mondta. Az MTI kérdésére az igazgató közölte azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát – különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.

Beszélt arról is, hogy mint minden más ilyen esetben a szülők, a diákok és a tanárok valószínűleg szerveznek majd megemlékezést, azonban ennek részletei még nem ismertek.

9:36 Az olasz rendőrség parancsnoka szerint az autóbusz roncsai közül tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók. Az áldozatok mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet. Ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útról, majd csapódott az autópálya melletti korlátnak, ezt követően egy falnak. Az olasz tűzoltóság korábban azt közölte, hogy harminchat sérült el tudta hagyni a buszt. A hivatalos adatok szerint ötvennégy utas, köztük felnőtt kísérők, és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

A képre kattintva galéira nyílik. Megrázó felvételek! (fotók: Daily Mail)

8:31Friss információk szerint hogy a budapesti Szinyei-gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. A negyvenfős csoportból tizenöten maradtak sértetlenül, ők most a veronai rendőrségen tartózkodnak.

8:15 A külügyminisztérium szóvivője reggel megerősítette, hogy egy budapesti gimnázium diákjai utaztak a buszon. Menczer Tamás azt mondta, hogy a hivatalos utaslista szerint ötvennégy utas – diákok és felnőtt kísérőik –, valamint két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel – három veronai intézménybe vitték a sérülteket –, és próbál minden segítséget megadni. Milánóból a külügy minden munkatársa Veronába utazik, a római konzul is oda tart, valamint két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

A külügyminisztérium azt is közölte: igyekszik minden információt megadni a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

Korábban írtuk:

A baleset péntek este történt San Martino Buon Albergo közelében.

Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt. Az Agi hírügynökség szerint a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

A busz Franciaországból tartott Magyarország felé az A4-es autópályán, a turistacsoport egy hegyvidéki üdülőhelyről tért haza. A járművön körülbelül negyvenen lehettek, főleg fiúk, a halottak száma a tízet is elérhetik. Az olasz La Reppublica szerint a mentősök is hatalmas tragédiáról beszélnek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek