Magyar Kerékpárosklub: Jöjjön a KRESZ-módosítás! Tegyünk most a legvédtelenebb közlekedők életéért!

iho/zöldút   ·   2023.07.24. 09:25
00_kerekparos_budapest

Szeptemberben társadalmi egyeztetésre bocsátja a kormány az új KRESZ-tervezetet, illetve egyéb változtatások is várhatók. A Magyar Kerékpárosklub azért kampányol, hogy mindez hatékonyan és valóban megtörténjen!

A Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület szeretné, ha már most, a szövegezés és azt követő társadalmi egyeztetés előtt, újra összeülne a már hat éve, de mindeddig eredménytelenül dolgozó KRESZ munkacsoport.

Ez a hazai viszonylatban egyedülálló szakmai és társadalmi egyeztetési fórum Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, majd államtitkár kezdeményezésére jött létre, egy asztalhoz ültetve illetékes minisztériumokat, rendőrséget, országos és fővárosi közútkezelőket, közlekedéskutatókat, autós, kerékpáros, sportkerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedéssel foglalkozó civil és önkormányzati szervezeteket, cégeket és hivatalokat. A mintegy harminc delegálttal működő munkacsoport hat év alatt közel harminc, egyenként 2-3 órás, nem könnyű ülésen jutott majdnem teljes konszenzusra a védtelen közlekedőket védő KRESZ csomagról. Eközben rengeteg külföldi gyakorlatot, szabályozást is megvizsgáltak és beépítettek az anyagba, ami 2016-ban még korszerűnek számított volna, de ma már a legtöbb környező országban évekkel ezelőtt megvalósult.

A kerékpárosklub fontosnak tartja, hogy ez az egyedülálló, de már lezajlott társadalmi egyeztetés ne váljon értelmetlenné a KRESZ most következő módosítása során, hanem a munkacsoport egy személyes találkozón ismertethesse szempontjait Lázár János szakminiszterrel.

„Bár ez a tárgyalás eddig nem jött létre, bízunk benne, hogy most olyan pillanatban vagyunk, mikor minden érintett a leggyorsabb és leghatékonyabb javulást szeretné, így ez is megvalósulhat még a szövegezési munka megkezdése előtt. Tisztában vagyunk azzal, hogy a KRESZ csupán egy részterület, és még sok egyéb területen is lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a magyar közlekedés sokkal kevesebb áldozattal folyjon az eddigieknél (ehhez is vannak javaslataink). Azonban a kért szabályváltozások között több olyan is van, aminek hat éves késlekedése már eddig is túl sok közlekedő életébe került.

Ezért most kérünk minden illetékest az államigazgatásban, hogy mindezt átérezve tegyen a csomag halogatásának végéért, és azért, hogy még idén bevezethessék az életmentő változtatásokat. Ez már közvetlenül is sok gyalogost és kerékpározót menthet meg, de az így biztonságosabbá váló biciklis közlekedés a várható élethosszt évekkel megnyújtó hatásán keresztül közvetetten is hasznos lesz az egész társadalomnak” – áll a kerékpárosklub közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek