Májusban mutatják be az új Gripent

iho   ·   2016.03.22. 16:15
cim

A Saab szokásos éves Gripen-tájékoztatóján a cég üzleti vezetője Ulf Nilsson, és a marketing- és eladási igazgató Richard Smith tájékoztatott a svéd harcigép futó programjáról és a lehetséges eladásokról. A legfontosabb hír: az új, nagyobb teljesítményű, módosított E-változat fejlesztése és építése határidőn és költségvetésen belül halad, a prototípus bemutatása május 18-ára várható.

A Saab továbbra is keményen harcol a konkurenciával az eladásokért, sok vasat tart a tűzben sokfelé. A Gripent ajánlja a cég váltótípusként az elavult szovjet technikák helyére Horvátország és Bulgária számára. Megkezdődtek a tényleges tárgyalások Szlovákiával az üzemidejük végéhez közelítő MiG-29-esek helyett nyolc JAS-39-es megvásárlásáról.

(fotók: Kelecsényi István)

Finnország új típust keres a most használatban álló F-18-asok helyett, ha Helsinki a Gripen mellett döntene, az negyven E/F eladását jelentené. Belgium ugyancsak nem döntött még az F-16-osok utódjáról, itt a tét 30–36 gép sorsa.

Az ázsiai régióban a Saab Malajziával tárgyal a Gripenek megvételéről, és a cég abban is bízik, hogy a harci gépe versenyben lehet Indonézia megrendeléséért is. Ami pedig megint érdekes fejlemény, a Saab szerint van a típusnak esélye Indiában is, ez a svéd és az indiai miniszterelnök legutóbbi találkozójának fejleménye: mint erről korábban beszámoltunk, az indiai lehetőségek számos más gyártót is izgatnak, legutóbb a Lockheed Martin jött elő, ugyancsak nagypolitikai mozgások kapcsán, nem is egyszerűen F-16-osok eladásának, hanem indiai gyártásának a gondolatával.

A latin-amerikai régióban a lehetséges újabb Gripen-vásárló Brazília után Kolumbia lehet, de egyelőre ezzel az országgal csak az információcsere zajlik a vadászgép-beszerzésről.

Részletesen szóltak a cég emberei a brazíliai helyzetről: jelenleg ötven brazil mérnök kap kiképzést a gép üzemeltetéséről és karbantartásáról Linköpingben. Épül már a Saab és az Embraer közös gyára, amely majd az itt szolgálatba álló Griffeket készíti, mint erről korábban beszámoltunk, első menetben harminchat gépről van szó.

A Saab a következő húsz évben négyszáz Gripen eladását reméli, ebből jelenleg kilencvenhatra van fix szerződése a gyártónak, hatvan Svédországnak és harminchat Brazíliának épül. Mint ismeretes, a magyar légierőn kívül Gripent repül Thaiföld, Dél-Afrika, és a Csehország légiereje is. A magyar Gripenek baltikumi szereplését a Saab emberei a gép értékének bizonyítékaként látják, csakúgy, mint a csehek Gripenjeinek többszöri izlandi kitelepülését.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek