Már az autógyártóknál is rezeg a léc

iho/közút   ·   2012.06.26. 09:08

Rosszul alakul az autógyártók helyzete, ráadásul az eddig mentsvárnak tartott német piac is kezdi megadni magát. Ugyanakkor a cégek részvényárfolyama már sokat esett, így talán érdemes lehet venni belőlük – írja a Napi gazdaság.

Gyászosan alakultak a májusi európai autóeladások, gyakorlatilag nyolcadik hónapja folyamatosan esnek az értékesítési számok. Az eddig biztos pontnak számító német piac is kezdi megadni magát és az első mínuszos hónapot produkálta idén, a tavalyi számokhoz képest 4,8 százalékkal esett vissza az eladások száma. Tekintettel a fogyasztói bizalom alakulására, gyors javulásra nem is lehet számítani, valószínűleg éves szinten hét százalékos európai visszaeséssel számolhatunk. A nagyobb európai gyártók globális eladási adatai komoly eltéréseket mutatnak, alapképlet szerint a német luxuskategóriák dübörögnek és egyre jobb eladási adatokat produkálnak, míg a tömeggyártók megszenvedik az előttünk álló időszakot.

Valószínűleg folytatódik a piaci koncentráció, elsősorban a francia gyártóknak kell újragondolniuk a stratégiájukat, szükségük lehet újabb partnerre. A részvényesek szomorúan tapasztalhatták, hogy az autógyártók papírjai a piaccal teljes összhangban hullottak a mélybe a márciusi lokális csúcsokról, azonban a mostani szintek akár jó beszállási pontként is értelmezhetők.

Kapcsolódó hírek