Már dolgozik is az első amerikai dízelmozdony Ukrajnában

iho/vasút   ·   2019.02.22. 16:15
400px_te33a

A 2018 elején rendelt, TE33A sorozatú, százhúsz kilométer per órás tempóra képes dízelmozdonyokat tehervonatok élén veti majd be az Ukrán Vasút (Ukrzaliznyica, UZ): a hattengelyes járművek gabonával, érccel és fémtermékekkel megrakott szerelvényeket fognak cibálni Ukrajna ipari és mezőgazdasági hátországa, valamint a fontosabb Fekete-tengeri kikötők között.

Harminc TE33A sorozatú hattengelyes GE-dízelmozdonyt állít csatasorba az UZ hamarosan. A gépek tehervonatokat fognak továbbítani (kép forrása: Railway Gazette)

Az extrém hőmérsékleti és üzemelési viszonyokra tervezett, széles, 1520 milliméteres nyomtávú dízelgépek szíve egy tizenkét hengeres, 3360 kilowatt (4500 lóerő) teljesítményű Evolution-dízelerőforrás, amely eleget tesz az EU3A kibocsátási előírásoknak. A nagyteljesítményű dízelmotor nagyobb termelékenységet, nagyobb rugalmasságot, és még nagyobb megbízhatóságot biztosít a nehéz szerelvények mozgatása közben, ráadásul alacsonyabb üzemeltetési költséget is jelent a gépek életciklusát tekintve. Az UZ jelenlegi, meglehetősen koros dízelmozdony-flottájához képest a TE33A-nak lényegesen kevesebb a károsanyag-kibocsátása, alacsonyabb az üzemanyag- és olajfelhasználási költsége, továbbá sokkal hosszabbak lehetnek a karbantartások közötti időszakok is. A típusból összesen már több mint háromszáz dolgozik az 1520 milliméteres nyomtávú térségben, így Kazahsztánban, Tádzsikisztánban, Mongóliában, Azerbajdzsánban, Türkmenisztánban és Kirgizisztánban.

A mozdonyok alapvető részegységeit a GE Transportation építi meg az Egyesült Államokbeli Erie-ben. A kiteket onnan Ukrajnába szállítják, a készre szerelés pedig már a kremencsuki Krijukov vasúti járműgyártó üzemben zajlik. A GE a projekt további szakaszában a gyártás még nagyobb részét helyezné át Ukrajnába, további munkahelyeket hozva ezzel létre a kelet-európai térségben. A gépek megépítése és szállítása ütemezetten halad.

Az UZ szerint a General Electric-mozdonyok ukrajnai alkalmazása sikeres kezdet a vasúttársaság és amerikai partnerei közötti kapcsolata számára – jelenti a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek