Már tesztelik a Pesa hidrogénüzemű mozdonyát

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.09.29. 09:00
PesaHydrogen

A tolatómozdony a PKN Orlen egyik telephelyén dolgozik majd a jövő évtől. 

A lengyelországi Pesa Bydgoszcz járműgyártó jól halad a hidrogénüzemű mozdonyának fejlesztésében és gyártásában. Nem sokkal egy év után a gdanszki Trako vásáron történt bemutatót követően már ott tartanak, hogy a menettulajdonságait tesztelik a járműnek. Néhány próbának még alávetik a mozdonyt a Żmigródban található tesztpályán, hogy megkapja a típusengedélyt, majd pedig várhatóan jövőre már dolgozhat is a gép. 

A hírek szerint az SM42 6Dn típusjelű, négytengelyes tolatómozdony a PKN Orlen energetikai óriásvállalat plocki telephelyén teljesít szolgálatot 2023 első negyedévétől kezdődően. A Pesa járműgyártó vállalat a berlini Innotranson állapodott meg a PKN Orlennel, hogy nem csak használják majd a hidrogénüzemű járművet, hanem abban is sikerült megállapodniuk, hogy a Pesa legyártja a mozdonyokat a megrendelőinek, a PKN Orlen pedig a hidrogén betöltési technológiát fejleszti ki számukra. 

Az SM42 6Dn típusjelű, négytengelyes tolatómozdonyban négy 180 kilowatt teljesítményű motor dübörög, az energiatermelésért pedig két 85 kilowattos hidrogéncella felel. A mozdonyt önvezető vezérlési rendszerrel és ütközésgátló rendszerrel is felszerelték. Az új mozdony többek között azzal is kitűnik, hogy a vezetőfülkét a jármű közepére helyezték, ezzel is növelve a vontatás biztonságát.    
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek