Másfél év múlva: mienk ez a tér, drága...

iho   ·   2014.11.24. 19:30
00kicsi

„Minden terv, építési engedély és anyagi forrás rendelkezésre áll” – nyilatkozta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a szerződés sajtónyilvános aláírása után. Buda legforgalmasabb tere immár harmadszor ölt új arcot: a csomópont kialakítása és a metróépítés után egy igazi, XXI. századi közösségi teret hoznak létre a tervezők.

A kivitelezői szerződés aláírásán Wicha József, a WIS Holding Zrt. vezérigazgatója, Vitézy Dávid BKK vezérigazgató és Szalados László, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója<br>(a képek forrása: BKK)

A több éven át ígért felújítás elmaradása a tér hetvenes évekbeli arculatának továbbélését és fokozatos leromlását hozta, 2011-ben gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni a projektet. A tervek elkészültek, a villamosvágányok felújítását a Budai Fonódó hálózat építésének részeként, uniós forrásból, a tér egyéb kivitelezési munkáit állami és fővárosi forrásokból fedezik. A teljes felújításra 5,3 milliárd forintot különítettek el.

A felújítás részeként mozgólépcső és lift épül a Várfok utcai buszmegállóhoz, ezzel a tér teljes egészében akadálymentessé válik. Egységessé válik a tér arculata a bódék megszüntetésével, a jelenlegi legyező-forma megtartása mellett megújul a metró felszíni állomásépülete is. Kialakítják a Fogaskerekű leendő végállomásának helyét, a kerékpárosok számára könnyen átjárhatóvá válik a tér. Átépül a Szilágyi Erzsébet fasor felőli csomópont a busztárolóval együtt.

A bontási munkák még 2014-ben megkezdődnek, de az első forgalmi korlátozásokra csak 2015 februárjában kell számítani. A tér felújításának várható befejezése 2016 tavasza.

A BKK honlapjáról egy szabadon bejárható, 3D modell is letölthető, amelyen a tér teljes, felújítás utáni arcát megtekninthetik az olvasók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek