Megbénult az USA északkeleti partvidéke

iho   ·   2013.02.09. 16:20

A legfrissebb hírek szerint gyakorlatilag megbénult az Egyesült Államok északkeleti partvidékének közlekedése szombat délelőttre. A repülőjáratokat törölték, sok helyen a kötöttpályás elővárosi közlekedést is leállították, az autós közlekedést pedig számos helyen korlátozták.

Péntek estére elérte a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti partvidékét. Az eddigi hírek szerint egy halálos áldozata van a hóviharnak, a CNN jelentése szerint több mint 650 ezer ember maradt áram nélkül. A keleti part légiközlekedése gyakorlatilag megbénult, járatok ezreit törölték.

A széllökések elérhetik a 60-80 kilométer per órás erősséget is. A vihar miatt már pénteken töröltek négyezer járatot, New York és Boston repülőtereit pedig teljesen lezárták.

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója egy ritkán használt rendelettel tiltotta be péntek délután az autós közlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrség, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek. A Reuters jelentése szerint Connecticut kormányzója, Dannel Malloy lezáratta az állam összes autópályáját.

Péntek este, illetve szombat délelőtt folyamán gyakorlatilag leállt New York, Boston, Long Island, és Connecticut tömegközlekedése, az elővárosi vonatközlekedés sok helyen teljesen szünetel. A legtöbb érintett államban a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjon otthon.

Maine államban pénteken egymásba csúszott 19 autó. Itt rendezték volna meg az országos szánkóbajnokságot, de az ítéletidő miatt a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. New York, New Jersey, Pennsylvania és Massachusetts államban szintén későbbre halasztottak több, szombatra tervezett sporteseményt. A bajt fokozza, hogy a New Yorktól északra fekvő partvidéken akár másfél métert is elérő tengeri árhullámra lehet számítani.

Kapcsolódó hírek