Megegyezett az UZ és a Rail Cargo Hungaria

iho/vasút   ·   2019.02.19. 13:45
uz-emeles-400

Az Ukrzaliznica (UZ) ez év elején jelentette be a határforgalom lebonyolításával kapcsolatos, példátlan mértékű áremelési szándékát. Az UZ és a Rail Cargo Hungaria közötti tárgyalásoknak köszönhetően több ponton megegyezés született, de az áremelés mértékét csak bizonyos szolgáltatások esetében sikerült csökkenteni. Az emelt költségekkel március 1-től kell számolnia a piacvezető magyar árufuvarozó vasúttársaságnak.

Megegyezett az UZ és a Rail Cargo Hungaria, az árufuvarozás zavartalanul folyhat tovább (fotó: Vic Sams)

A két fél tárgyalásán az UZ az eredeti áremelés mértékét tíz-tizenöt százalékkal módosította kedvezőbb irányba, amely a különböző költségtényezők közül kizárólag a vontatási díjra vonatkozik. A határforgalmi díjat több paraméter befolyásolja, ezért a módosítás összességében értendő, pontos mértéke az egyes fuvarok közlekedtetésétől függ.

Az ukrán fél elfogadta a Rail Cargo Hungaria javaslatát, és meghosszabbította a 2018. évre egyeztetett, határforgalmi tevékenységgel kapcsolatos költségek közös alkalmazását ez év február végéig. Sikerült a vitás szakmai kérdések jelentős részében is megállapodniuk, ennek köszönhetően az ukrán vasútvállalat azonnal és teljes körűen feloldotta az RCH partnereire vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az ukrajnai beszállítói, valamint a tranzitban fuvarozók számára bevezetett.

A néhány napos forgalomcsökkenés után a forgalmak helyzete rendeződött, folyamatosan érkeznek az RCH számára a küldemények, így a stratégiai fontosságú üzemek nyersanyagellátása továbbra is biztosított.

A többi érintett vasútvállalat szintén megegyezésre törekszik az UZ-val, a díjak emelése sehol nem elkerülhető. A záhonyi határátmenet versenyképessége azonban ennek hatására sem sérül az alternatív határátkelőkkel szemben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek