Megérkezett Pozsonyba az első Škoda 30T villamos

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.11.06. 16:15
Kiskep
November 6-án 10 óra 30 perc és 14 óra között mutatták be Pozsonyban a Škoda 30T ForCity Plus típusú villamost, amely a Duna-parti főváros legújabb és legkorszerűbb városi közlekedési eszköze. A hivatalos bemutatót a Ľudovít Štúr téren tartották.

(fotó: imhd.sk)

Az elkövetkezendő hónapokban a villamost különféle teszteknek és próbáknak vetik alá, hogy megkaphassa a típusengedélyt, s mielőbb forgalomba állhasson Pozsony utcáin. Várhatóan 2015 első félévében lesz az első éles bevetés az újonnan megépített ligetfalui vonalon. Éppen itt érvényesül leginkább a villamosok azon tulajdonsága, hogy kétirányúak. Az új ligetfalui villamosvonalon ugyanis nem építettek klasszikus hurokfordulót.

Egy 30T típusú Škoda villamos 32,5 méter hosszú, 2,5 méter széles, a négy forgóváz közül a két szélső teljesen forgatható. A jármű 89 százalékban alacsonypadlós, 242 utas befogadására alkalmas (ebből 52 ülőhely), mindkét oldalon öt ajtón lehet majd fel- és leszállni. A villamosbeszerzést az államilag garantált hetvenkétmillió eurós támogatásból fedezi a szlovák főváros, EU-s pénzek felhasználásával együtt. A 30T típusú villamosokon kívül ugyancsak harminc, 29T típusú villamos beszerzése is folyik, ezek 2016 nyarára kerülnek Pozsonyba. Mindegyik villamos garanciális karbantartását a Škoda Transportation végzi a Jurajov kocsiszínben.

A pozsonyi villamosbeszerzésről előző cikkünkben írtunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek