Megjavították a Studenkánál összetört Pendolinót

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.07. 11:15
kiskep

Szörnyű látvány volt akkoriban végignézni a Studenkánál történt vasúti balesetet, amelyben egy kamionos a tilos jelzés ellenére a vasúti átjáróra hajtott, majd a Pendolino csaknem teljes sebességgel belerohant a vaslemezeket szállító kamionba. Az eset még 2015 nyarán történt, a vasúttársaság szinte azonnal jelezte, hogy ha megjavítható a szerelvény megrongálódott két kocsija, akkor mindenképpen megjavíttatják. Az újraélesztésre az olasz gyártó saviglianói műhelyében került sor.

Saját lábán érkezik a 2015-ben összetört Pendolino Csehországba (fotók: České dráhy)

A visszaszállítás egy hónapos késéssel történt, korábban arról írt a Cseh Vasutak, hogy február végén kapják vissza a hetedik szerelvény hiányzó két kocsiját. A Cseh Vasutaknak a javítás 210 millió koronába (2,5 milliárd forint) kerül. A vezérlőkocsit szinte teljesen újból kellett megépíteni, a második kocsin kisebb mértékű volt a károsodás.

A megjavított szerelvényrészt a napokban visszacsatolják az épségben maradt vonatrészhez, s utána forgalomba is állítják. A cseheknek így újra hét Pendolino szerelvényük lesz, amivel a SuperCity járataikat fedik le az országban a nyugat-csehországi Františkovy Lázně fürdővárostól Ostraván át egészen a kelet-szlovákiai Kassáig. A menetrendváltás még nagyon messze van, de felröppentek a hírek, hogy jövőre a ČD még egy Pendolino járatpárt szeretne közlekedtetni Kassára. A vonat délután 15:42-kor indulna Prágából, s Kassára 22:50-re érkezne, visszafelé pedig korán reggel, 5:10-kor indulna Kassáról, s 12:18-kor érkezne a cseh fővárosba. Jelenleg egy pár SuperCity Pendolino közlekedik Prága és Kassa között egynapos fordában, reggel 7 órási indulással Prágából, délután 14 órási érkezéssel Kassára, rövid pihenő után azonnal indul is vissza a szerelvény, hogy 22:20-ra visszaérkezzen Prágába.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek